POLECAMY

Tradycyjne śniadanie na Wielkanoc – czyli jakie? Podpowiadamy!

Co powinno składać się na tradycyjne śniadanie na Wielkanoc? Bez tych produktów święta nie będą takie same!
Wioletta Górecka / 3 miesiące temu
Tradycyjne śniadanie na Wielkanoc – czyli jakie? Podpowiadamy! fot. Adobe Stock

Nieodłącznym elementem Wielkanocy są tradycyjne potrawy serwowane podczas świąt. Najważniejszym z nich jest niedzielne śniadanie. Jak powinno wyglądać tradycyjne śniadanie na Wielkanoc? Nie powinno zabraknąć w nim jajek, wędliny, pasztetu oraz żurku. Zobacz naszą propozycję!

Święta wielkanocne to niezwykle radosny czas – świętowanie Zmartwychwstania Chrystusa, a także spotkania z rodziną w podniosłej atmosferze sprawiają, że oczekiwanie na te dni przepełnione jest podekscytowaniem. Nie może przy tym zabraknąć pysznych, tradycyjnych potraw wielkanocnych!

Tradycyjne śniadanie na Wielkanoc – jajka

Najbardziej tradycyjną potrawą serwowaną na Wielkanoc są jajka. Choć doskonale pasują na każdą porę dnia, to w niedzielny, świąteczny poranek są obowiązkowym elementem śniadania. W najprostszej postaci podawane są w formie połówek (ugotowane na twardo), przyozdobione majonezem, chrzanem lub sosem tatarskim. W kwestii jajek można popuścić wodze fantazji i przygotować je właściwie w dowolnej formie: na kanapkach, faszerowane czy w całości. Jajka faszerowane mogą być wedle uznania: pieczarkami, łososiem, serem, wędliną albo jarzynami. Najważniejsze, by pojawiły się na świątecznym śniadaniu!

Co na śniadanie wielkanocne prócz jajek?

Jajka są podstawowym, jednak nie jedynym elementem stołu podczas wielkanocnej niedzieli. Towarzyszą im przeważnie różnego rodzaju wędliny: biała kiełbasa, szynka, kabanosy, a także pasztety domowej roboty. Nieodłączną przyprawą do nich jest chrzan (najlepiej domowy). Jeszcze lepiej, jeśli wędliny podane są ze swojskim, własnoręcznie upieczonym chlebem. Po 40 – dniowym Wielkim Poście, na wielkanocne śniadanie podaje się również żurek, najlepiej z dodatkiem jajek i kiełbasy. Najczęściej jest to biała kiełbasa – gotowana lub pieczona. Żurek można także podać w chlebie, zamiast w talerzu. Częstym elementem pojawiającym się na stole przy okazji wielkanocnego śniadania, są surówki i sałatki. Im więcej w nich wiosennych akcentów, tym lepiej! 

To także ci się przyda!

Dbasz o linię? Oto propozycja wielkanocnego śniadania w wersji light!
Brak pomysłu na wielkanocne śniadanie? Skorzystaj z tych propozycji!
Szukasz pomysłu na wielkanocne potrawy? Oto 3 niezawodne przepisy!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 miesiące temu
Chcesz zmiany o której zawsze marzyłeś? Nie wiesz jak zacząć? Sięgnij po najprostsze rozwiązanie w Internecie ! igortreneronline pl I odchudzanie staje się proste jak nigdy dotąd.