POLECAMY

Barszcz czerwony na wielkanocnym stole

W większości polskich domów na śniadanie wielkanocne podaje się tradycyjny żur. Jednak są pewne regiony w kraju, gdzie potrawę tę zastępuje czerwony barszcz.

Tradycja inaczej

Wielu z nas Wielkanoc kojarzy się ze święconką, pisankami, babami i żurem. Natomiast barszcz czerwony przypisuje się Bożemu Narodzeniu. Jednak nie powinno nas dziwić, że w wielu polskich domach, z kilkudniowym wyprzedzeniem, przygotowuje się zakwas, z którego powstaje wyjątkowy czerwony barszcz. Do niego także dodaje się jajko oraz kiełbasę.

Zobacz także: Żurek wielkanocny

Przygotowanie zakwasu

Największą część przygotowań stanowi sporządzenie zakwasu. Należy go zrobić odpowiednio wcześnie. Aby nadawał się do barszczu musimy około 5 dni przed gotowaniem włożyć do dużego szklanego słoja lub glinianego naczynia buraki obrane i pokrojone. Następnie zalewamy je przegotowaną, letnią wodą tak, aby przykryła buraki. Na wierzchu kładziemy kromkę chleba razowego. Można dodać też czosnek lub inne przyprawy, ale niekoniecznie. Słój przykrywamy ściereczką lub gazą, obwiązujemy sznurkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy.

Zobacz także: Jak powinno wyglądać wielkanocne śniadanie?

Gotowanie barszczu

Przyrządzanie barszczu powinno rozpocząć się od ugotowania wywaru. Może to być wywar warzywny, jedynie na włoszczyźnie, ale może też być mięsny, np. z dodatkiem kości od wędzonej szynki. Do ugotowanego wywaru dodajemy zakwas z buraków i trzymamy na ogniu do zagotowania, następnie zdejmujemy z gazu. Musimy pamiętać, żeby nie gotować zbyt długo zakwasu, ponieważ barszcz straci swój intensywny kolor i smak. Do barszczu dodajemy także śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Charakterystyczny ostry smak zapewnia dodanie odrobiny chrzanu do potrawy.

Na świąteczny stół podaje się barszcz czerwony z jajkiem i odrobiną kiełbasy, lub innej wędliny.

Zobacz także: Wielkanoc - prawdziwy egzamin silnej woli

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (13)
/3 miesiące temu
Ja jestem z Podkarpackiego, i u mnie też barszcze czerwony, z szynka, boczkiem skrojonym, kawałkami buraka, białym serem, serem suszonym z kminkiem, jajkiem, startym chrzanem + ugotowane ziemniaczki z skwarkami ;-) lepszy niż żurek na 100%
/2 lata temu
Żurek na Wielkanoc??? u mnie tylko barszcz:) Mi Wielkanoc kojarzy się właśnie z barszczem, w moich okolicach podaje się go z kiełbaską, jajkiem, chrzanem i kawałkiem białego sera, jak widac co region to tradycja:)
/2 lata temu
Ja jestem z Mazowsza i w moim rodzinnym domu zawsze był jest i będzie barszcz czerwony na zakwasie
POKAŻ KOMENTARZE (10)