Babka z rodzynkami - przepis składniki i przygotowanie

Królowa wielkanocnego stołu!
Weronika Kwaśniak / 18.03.2016 06:06
DRUKUJ PRZEPIS
Babka z rodzynkami - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • jajko
  • szczypta soli
  • 125 ml mleka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 6 dag masła
  • 10 dag rodzynek

Na lukier:

  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:

Zobacz przepis na babkę z rodzynkami!

  1. Drożdże rozpuść w odrobinie letniego mleka.
  2. Przesianą mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże, sól, cukier i cukier wanilinowy, wymieszaj.
  3. Dodaj żółtka, jajko, resztę mleka i rozpuszczone i przestudzone masło.
  4. Wszystko zmiksuj mikserem z przystawką (hakiem) do ciasta drożdżowego (można również wyrobić ręcznie).
  5. Pod koniec dodaj rodzynki, ostatni raz wyrób.
  6. Ciasto przykryj ręczniczkiem i pozostaw w cieple, aby podwoiło objętość.
  7. Po tym czasie ciasto wyjmij, wyrób raz jeszcze.
  8. Formy do babek natłuść i wysyp mąką lub bułką tartą.
  9. Ciasto nałóż do 1/3 wysokości formy.
  10. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość
  11. Wstaw na około 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperaturze 170 stopni C.
  12. Piecz, aż patyczek wetknięty w babkę będzie suchy.
  13. Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny na gładki lukier.
  14. Wystudzoną babkę polukruj i posyp rodzynkami.
  15. Odstaw do całkowitego zastygnięcia.
  16. Przełóż na paterę.
  17. Pokrój na porcje ostrym nożem.

Zobacz więcej przepisów na babki:

Babka jogurtowa - przepis
Babka królewska - przepis
Przepis na babkę wielkanocną - 26 pomysłów
Babka migdałowa - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA