POLECAMY

Baba drożdżowa lukrowana

Obowiązkowa na wielkanocnym stole!
Składniki:
- 50 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 15 dag cukru
- 5 żółtek
- szczypta soli
- skórka starta z cytryny
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 10 dag masła
- masło i tarta bułka do formy
- 10 dag rodzynek
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- płatki migdałowe
- lukier

W ciepłym mleku rozmieszać drożdże z łyżeczką cukru i mąki, odstawić. W mące zrobić dołek, wlać wyrośnięty rozczyn, dodać sól, skórkę z cytryny i utarte z cukrem waniliowym żółtka. Wyrobić, wlać rozpuszczone masło, wyrobić, przykryć ściereczką, odstawić. Dodać rodzynki, napełnić ciastem natłuszczoną i posypaną tartą bułką dużą formę z kominkiem do 1/3 wysokości, piec ok. 50 minut w 190ºC. Posmarować lukrem, ozdobić skórką pomarańczową i płatkami migdałów.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)