Żurek wielkanocny - przepis

Nie wyobrażamy sobie Wielkanocy bez pysznego żurku! Sprawdź nasz przepis!
/ 12.03.2014 15:08

Żurek z jajkiem i kiełbasą to jedno z najbardziej tradycyjnych dań polskiej kuchni. To także nieodłączny element wielkanocnego śniadania!

Gotowe teksty życzeń: Religijne wierszyki wielkanocne

Żurek wielkanocny - przepis

fot. Fotolia

Składniki na żurek wielkanocny:

  • 0,5 l zakwasu na żurek
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • cebula
  • seler
  • 5 dag boczku wędzonego
  • 60 dag białej kiełbasy
  • 250 ml śmietany
  • 5 grzybów suszonych
  • kilka dużych ziemniaków
  • 2 listki laurowe
  • łyżka majeranku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • ząbek czosnku
  • 6 jajek ugotowanych na twardo

Sposób przygotowania żurku:

1. Suszone grzyby namocz.
2. Pietruszkę, seler i marchewki obierz, umyj i włóż do garnka. Zalej około 2 litrami wody.
3. Warzywa gotuj przez 40 minut.
4. Obierz i pokrój ziemniaki.
5. Następnie wyjmij warzywa z wywaru, dodaj ziemniaki.
6. Do bulionu dodaj boczek, kiełbasę, grzyby suszone, ziele angielskie, listki laurowe oraz posiekane ząbki czosnku.
7. Gotuj przez 40 minut.
8. Boczek i kiełbasę wyjmij i pokrój na kawałeczki.
9. Do wywaru dolej zakwas na żurek, dodaj pozostałe przyprawy.
10. Zagotuj, zabiel śmietaną.
11. Ponownie zagotuj.
12. Po ponownym zagotowaniu wrzuć pokrojony boczek i kiełbaskę.
13. Ugotowane jajka pokrój na kawałki. Ułóż je na talerzach.
14. Jajka zalej gotowym żurkiem.