Wykwintny pasztet z galaretką

W tym przepisie malagę możesz zastąpić rodzynkami
/ 06.04.2011 11:56

Przygotowanie: 60 min

Składniki:
- 80 dag karkówki
- 20 dag surowego boczku
- 20 dag wątróbki wieprzowej
- 4 plastry słoniny
- 1 marchew
- seler
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 3 jajka
- 1 kajzerka
- 3 suszone grzyby
- sok z cytryny
- 2 łyżki oleju
- liść laurowy, ziele angielskie, imbir, gałka muszkatołowa, kolendra
- sól, cukier
- 1 kieliszek malagi
- 1 łyżeczka żelatyny
- plasterek karamboli i gałązka porzeczek lub inne owoce do dekoracji

Sposób wykonania:
1. Mięso, warzywa, grzybki i przyprawy gotuj do miękkości ok. 1-2 godziny.

2. W szklance przecedzonego wywaru namocz kajzerkę. Resztę zredukuj na małym ogniu do objętości szklanki. Rozpuść żelatynę. Dodaj malagę i sok z cytryny.

3. Wątróbkę pokrój i krótko obsmaż na oleju. Mięsa, wątróbkę, grzyby i kajzerkę zmiel trzykrotnie lub zmiksuj. Dodaj jajka i przyprawy.

4. Wyłóż masę do formy, przykryj plastrami słoniny. Piecz w temp. 180 st. ok. godziny. Usuń słoninę, ostudź i udekoruj owocami. Zalej galaretką i odstaw do lodówki.

Przekąski na ciepło i na zimno - forum >>