Wielkanocny pasztet z zielonej soczewicy – przepis

Polecamy przepis na odchudzony pasztet wielkanocny. Wypróbuj wersję pasztetu z zielonej soczewicy!
/ 03.04.2015 13:25

pasztet z soczewicy

fot. Synertime

Pasztet z zielonej soczewicy na Wielkanoc

Składniki:

  • pietruszka, 1 szt.
  • jajka, 2 szt.
  • drobne otręby, np. owsiane, 6 łyżek
  • oliwa z oliwek, 5 łyżek
  • majeranek, 1 łyżeczka
  • oregano, 1 łyżeczka
  • tymianek, 1 łyżeczka
  • pieprz, ok. 0,5 łyżeczki
  • świeża pietruszka, 1 pęczek
  • soczewica zielona, 500 g
  • marchewka, 4 średnie
  • cebula, 2 średnie
  • seler, 1 mały

Wykonanie:

Soczewicę gotujemy do miękkości razem z warzywami. Odsączamy i przepuszczamy przez maszynkę. Następnie do zmielonej soczewicy z warzywami dodajemy jajka, otręby, posiekaną pietruszkę i 5 łyżek oliwy. Potem przyprawy: pieprz, majeranek, oregano, tymianek. Całość mieszamy łyżką. Masę przekładamy do wysmarowanej oliwą formy keksowej. Posypujemy po wierzchu dowolnymi otrębami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C. Pieczemy przez 45 minut. Zostawiamy do ostygnięcia, dopiero potem wyjmujemy z formy.

Autor przepisu: Konrad Gaca – trener oraz ekspert do spraw żywienia.

Zobacz także: Wielkanocny pasztet zajęczy