Jak udekorować stół na Wielkanoc? fot. Fotolia

Stół na Wielkanoc - jak nie popełnić gafy?

Jak przygotować stół na Wielkanoc, by było świątecznie, modne, ale nie kiczowato? Czy kurczaczki, króliczki i zajączki to dobry trop stylistyczny wpisujący się w tegoroczne najnowsze trendy? Przeczytaj, co radzą eksperci od dekoracji i aranżacji stołów.
/ 25.03.2013 12:23
Jak udekorować stół na Wielkanoc? fot. Fotolia
Święta wielkanocne to okres spędzany z najbliższymi. Staramy się wtedy „nadrobić” czas wspólnie rozmawiając, bawiąc się, ale przede wszystkim spożywając wykwintne dania. Panie domu wkładają sporo energii, by potrawy były smaczne i dobrze wyglądały na stole. To od nich w dużej mierze zależy jak będziemy wspominać tegoroczną Wielkanoc. Jak przygotować stół, by nie tylko zachwycić gości, ale też nie popełnić faux pas?

Zobacz też: Wielkanocny stół w naturalnych kolorach

Babcina zastawa w nowoczesnym wydaniu

Podstawą dobrze nakrytego stołu jest obrus, który dopasowuje się do zastawy. Zawsze dobrze i elegancko będzie wyglądał biały i gładki. Jednak przy białej ceramice możemy pokusić się o obrus w paski, kratę, motywy świąteczne czy modne skandynawskie wzory czerpane z natury. Święta Wielkanocne kojarzą się z wiosną, kolorem żółtym, zielonym i pomarańczowym. Dekoratorzy IKEA Katowice proponują dołożenie jeszcze do tego zestawu klasycznej czerni.
- Często ludzie boją się eksperymentować z zastawą stołową. Łącząc kilka kolorów, motywów, wielkości talerzy na stole uzyskamy ciekawą kompozycję, której nie powstydzi się żadna pani domu – przekonuje Katarzyna Jaros-Puzio. - Nawet tradycyjny babciny serwis w kwiatuszki będzie wyglądał efektownie i nowocześnie, jeśli tylko umiejętnie połączymy go z eleganckimi i stonowanymi dodatkami. Łączenie wzorów pozwala uzyskać ciekawe kompilacje, inspirujący misz-masz - dodaje Aleksandra Ciurkot - Jednak, żeby osiągnąć taki efekt trzeba mieć wyczucie stylu, bowiem łatwo tu o przesadę. Jeśli przykładowo talerze dominują na stole, to reszta powinna być spokojna, w jaśniejszym o kilka tonów kolorze – przestrzega. 

Zobacz też: Stoły wielkanocne - modne aranżacje

Świątecznie, ale nie kiczowato!

Najprościej i najtaniej świąteczną atmosferę w domu i na stole stworzymy wykorzystując kompozycje roślinne. Na stole oprócz rzeżuchy w ciekawym kształtem szklanym naczyniu mogą pojawić się również kwiaty w doniczkach. Już teraz można kupić świeże krokusy czy żonkile. Do wiosenno-świątecznej zastawy idealnie będzie pasował wazon z ciętymi czy sztucznymi margaretkami i tulipanami. Dodatkowo wzmocnić efekty możemy kolorowymi serwetkami z motywem jajka, zajączka wielkanocnego, bądź wiosennych kwiatów. Jednak zdaniem ekspertów od aranżacji wnętrz z przyozdabianiem też trzeba uważać. Na każdym stole oprócz tradycyjnej wielkanocnej baby czy mazurka pojawiają się także inne barwne potrawy.
- Aranżując stół często zapominamy, że potrawy które na nim się znajdą też mają swój kolor. W takich sytuacjach łatwo uzyskać efekt odwrotny od zamierzonego i ciekawy misz-masz zamienić w nieestetyczny chaos – ostrzega Aleksandra Ciurkot.

Piórka zamiast pisanek

Oprócz jadalni wiosenno-świąteczny klimat warto wprowadzić również w innych pomieszczeniach. Wystarczy zmienić zasłony z grubych i ciężkich na lekkie, przewiewne o delikatniejszych kolorach. Podobnie dodając poduszki na sofę, ustawiając wazony z kwiatami czy dekoracjami świątecznymi. Sprawdzonym pomysłem jest zawieszanie kolorowych wydmuszek na gałązkach, bądź oplatanie świeżych gałązek oświetleniem choinkowym. Zyskujemy dzięki temu ciekawą ozdobę i ładną lampę przy okazji. Ciekawy sposób na wielkanocne odświeżenie domu mają Szwedzi.
- Charakterystycznym dla nich dodatkiem są kolorowe piórka. Wrzucone do wazonu, podwieszone na gałązkach i barwione na jaskrawe kolory doskonale wprowadzają lekkość i świeżość do każdego domu – mówi Katarzyna Jaros-Puzio z katowickiego sklepu IKEA z wyposażeniem wnętrz.

Zobacz też: Wielkanocne dekoracje - trendy 2013

Jak uniknąć najczęściej popełnianych błędów przy nakrywaniu świątecznego stołu?

  1. Aranżując świąteczne dekoracje nie zapominajmy o umiarze! Przy jego braku szybko zepsujemy najładniejsze i najpieczołowiciej przygotowywane nakrycie.
  2. Kwiaty i świeczniki na stole nie mogą przysłaniać twarzy biesiadników. Święta to okazja do spotkań z bliskimi, a stół jest po to, żeby przy nim zjeść  i spędzić czas na wspólnej rozmowie, bez wychylania się zza wysokich i zbyt okazałych kompozycji.
  3. Pamiętajmy o serwetkach dla gości. To nie tylko dekoracja, ale kwestia higieny. Chusteczki kładziemy po lewej stronie talerza obok sztućców, a nie pod nimi. Mogą też znaleźć się na talerzu.
  4. Produkty sklepowe zawsze podawaj w naczyniach bez etykiet. Alkohole i napoje elegancko będą wyglądały w karafkach i dzbankach, chrzan w salaterce, a sos w sosjerce.
  5. Koszyczek lub metalowy pojemnik na pieczywo zawsze wyłóż serwetką i nakryj, by nie tylko ładnie wyglądało, ale też nie obsychało.
  6. Do picia możesz przygotować uniwersalne kieliszki (do czerwonego wina używamy większe i pękate, do białego w formie tulipana, a pośredni to uniwersalny). Świetnie sprawdzą się wówczas jako szklanki do wody czy soków.
  7. Nie pomyl ułożenia sztućców. Odpowiednie to: nad talerzem kładziemy łyżeczkę i widelczyk (rękojeść łyżeczki kierujemy w prawą stronę, widelczyka w lewą), po prawej stronie talerza kładziemy noże (ostrzem w lewo) oraz łyżki, zaś po lewej stronie widelce.

Zobacz też: Pomysłowe prezenty wielkanocne

Źródło: Biuro Prasowe IKEA Katowice

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/09.04.2013 20:43
ruuuuddddee
/09.04.2013 20:43
huje
/28.03.2013 11:15
Wszystko fajnie, ale co do obrusu to ja jednak na święta wolę nieco iny niż biały czy w kratkę – jakieś żywe kolory.. coś w ten deseń np http://polontex.com.pl/pl/oferta/50-ida_swieta_ w końxcu treba sobie chociaż w mieszkaniu pogode zrobić!