Sosy do mięs i jaj

Gdy świąteczne porządki nie zaprzątają nam już głowy, goście zaproszeni a w kuchni unosi się zapach babek i mazurków oraz świeżo pieczonych mięs pora pomyśleć o dodatkach do naszych potraw. Oto przepisy na wielkanocne sosy do mięs i jaj.
/ 15.03.2010 15:15

Bardzo szybki oliwkowy sos do mięs

Składniki:

  • słoiczek zielonych oliwek
  • nieduża główka czosnku

Sposób przygotowania:
Oliwki wyciągnąć, odsączyć z zalewy, czosnek drobno posiekać. Zmiksować blenderem i gotowe!

Polecamy: Jak przygotować włoskie sosy?

Sos serowy

Składniki:

  • 20 dag wędzonego boczku
  • pół średniej cebuli
  • szklanka bulionu lub 1 kostka rosołowa
  • 2 serki topione gouda
  • 100 ml śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Boczek drobno pokroić i podsmażyć na patelni. Wrzucić posiekaną cebulę. Do osobnego naczynia wlać bulion, rozpuścić w nim serki topione. Do garnuszka wrzucić podsmażony boczek z cebulką, dodać śmietanę i przyprawy. Podgrzewać jeszcze chwilę dla dobrego połączenia składników.

Zobacz także: Jak zrobić sosy owocowe?

Sos z sera pleśniowego do mięsa

Składniki:

  • 15 dag twardego sera pleśniowego
  • duża łyżka śmietany wysokoprocentowej

Sposób przygotowania:
Ser pokruszyć, wymieszać ze śmietaną. Wstawić na kilka minut do mikrofalówki lub rozpuścić w garnuszku, podgrzewając na małym ogniu. Doskonały do drobiu.

Zielony sos

Składniki:

  • 400 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 surowe żółtko
  • łyżka musztardy
  • szklanka oleju
  • łyżka soku z cytryny
  • cebula
  • 2 jajka na twardo
  • rzeżucha
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Sposób przygotowania:
Posiekać ugotowane jajka, wymieszać z cebulą, pietruszką i rzeżuchą. Z żółtka, musztardy, oleju i soku z cytryny przygotować pastę (można dodać trochę śmietany). Połączyć i dodać śmietanę oraz przyprawy.
Sos dobry do jajek, mięs, w szczególności polecany do pasztetów. Po przygotowaniu może być przechowywany przez 2 dni w lodówce.

Polecamy także: Ile kalorii mają te sosy?

Sos orzechowy do mięsa

Składniki:

  • 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 20 gad orzechów włoskich
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki stołowe miodu

Sposób przygotowania:
Orzechy zmielić, gotować w mleku aż do zgęstnienia. Dodać miód i żółtka, dokładnie wymieszać. Nadaje się do przechowywania przez 2 dni w lodówce.

Zdrowy sos wielkanocny

Składniki:
Pęczek szczypiorku
Natka pietruszki
Łyżeczka startego chrzanu
3 jajka ugotowane na twardo
sok z 2 cytryn
6-8 łyżek oliwy z oliwek
150 ml śmietany
sól, cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Żółtka ugotowane na twardo utrzeć z oliwą, dodać śmietanę i sok z cytryn. Wrzucić drobno posiekane szczypiorek, pietruszkę i chrzan. Wymieszać, przyprawić cukrem i solą. Dodać drobno pokrojone białka.

Zobacz także: Jak przygotować proste sosy do mięs?