Smaczne i sprawdzone przepisy na święta wielkanocne! Z nimi się uda!

wielkanocna dekoracja talerza, dekoracja talerza na Wielkanoc fot. Fotolia
Zbliżają się święta, a ty zaczynasz denerwować się na myśl o tym, ile czeka cię przygotowań? Skorzystaj z naszych gotowych rozwiązań i świętuj w spokoju!
Wioletta Górecka / 15.03.2018 09:52
wielkanocna dekoracja talerza, dekoracja talerza na Wielkanoc fot. Fotolia

Święta to czas spotkań z rodziną, którym towarzyszą pyszne, tradycyjne potrawy. Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez baranka i jajek, a także mazurka, sernika czy tradycyjnej baby wielkanocnej. Nie mniej ważne jest to, co pojawia się na stole na śniadanie, obiad i kolację. Nie obawiaj się natłoku pracy – nasze przepisy na święta wielkanocne znacznie ułatwią ci przygotowania do świąt!

Jak przygotować święta i nie zwariować?

Przygotowania do świąt zwykle spędzają sen z powiek, a na samą myśl o tym, ile trzeba zrobić zakupów, a następnie przygotować z nich potrawy, często powoduje uginanie się kolan. Tymczasem święta to czas radości i dzielenia tych chwil z rodziną i na tym warto skupić się przede wszystkim! Faktem jest, że na wielkanocnym stole nie powinno zabraknąć żadnego z symboli Wielkanocy, jednak w tym przypadku znalezienie złotego środka jest najważniejsze. Nie liczy się bowiem ilość, a jakość! Gotowe przepisy na święta wielkanocne znacznie ułatwią organizację świąt.

Co podać na śniadanie wielkanocne?

Najważniejszym daniem wielkanocnym jest niedzielne, świąteczne śniadanie. Jest tak samo wyczekiwane, jak wigilijna kolacja. W roli głównej, zgodnie z tradycją, występują najczęściej jajka. Sposobów ich przyrządzenia jest mnóstwo i ogranicza je w zasadzie tylko wyobraźnia. Najpopularniejsze są jajka faszerowane – tutaj również pełna dowolność co do ich formy. Najłatwiej przygotować je w następujący sposób:

  • jajka ugotować na twardo, włożyć do zimnej wody do ostudzenia
  • w międzyczasie przygotować nadzienie – np. pieczarkowe. Kilkanaście pieczarek umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni z zeszkloną wcześniej cebulką, dodaj majonez i zieleninę, wymieszaj
  • jajka obierz, przekrój na pół i za pomocą łyżeczki wyjmij żółtka. Rozduś je widelcem i wymieszaj z pieczarkami
  • ułóż połówki jajek na talerzu, a następnie łyżeczką umieść farsz w środku
  • udekoruj majonezem i posyp świeżą zieleniną.

Smacznego! 

Sprawdź też to - przyda ci się! 

Wielkanocne śniadania w wersji light - pyszne i lekkie!
Wielkanoc z Magdą Gessler! Te przepisy uświetnią święta!
Wegetariańskie święta? Oto 11 wyjątkowych przepisów!

Redakcja poleca

REKLAMA