Potrawy wielkanocne Polaków

Ulubione potrawy wielkanocne Polaków fot. Fotolia
Najbardziej popularne dania wielkanocne to w Polsce jajka w majonezie, sałatka warzywna, pasztet, barszcz biały oraz sernik.
/ 26.03.2013 13:01
Ulubione potrawy wielkanocne Polaków fot. Fotolia
W Wielkanoc stół staje się popisem kulinarnego kunsztu i finezji, jednak podstawą świątecznego menu są jajka. Najczęściej dodajemy do nich majonez lub chrzan. Mniejszą popularnością cieszą się sos tatarski oraz sos chrzanowy. „Sprzedaż majonezu w okresie przedświątecznym wzrasta kilkukrotnie. Ponad 90% badanych nie wyobraża sobie bez niego świąt”* – mówi Tomasz Kwaśniewski, manager firmy MOSSO.

Świąteczne tradycje


Polacy najczęściej wybierają tradycyjne, staropolskie potrawy. Najpopularniejsze są jajka z majonezem. Prym wiodą także sałatka warzywna, domowy pasztet, barszcz biały oraz żurek. Świąteczne posiłki dopełniają słodkie serniki, makowce i mazurki.

Ile Polacy zjedzą jajek podczas nadchodzących Świąt Wielkanocnych?*


Coraz chętniej wybieramy jajka faszerowane pieczarkami, szpinakiem lub łososiem. Popularne są również jajka po neapolitańsku - z pomidorami, oliwkami i filecikami anchois, pochodzącymi z południowych Włoch. Jajka znajdziemy również w tradycyjnych zupach wielkanocnych, z których najpopularniejsze to barszcz biały, żurek i zupa chrzanowa. Dodajemy do nich białą kiełbasę lub kulebiaka z jajkiem i pieczarkami, który stanowi clue wielkanocnych przysmaków na Podlasiu. Okazuje się, że chociaż jajka królują na świątecznych stołach, to spożywamy ich zaskakująco mało - zaledwie 7,41 % ankietowanych zjada ich ponad 20%, a aż połowa tylko około 5%.


Najczęściej wybierane wielkanocne potrawy*


Na polskich stołach prym wiodą faszerowane schaby, pieczenie, rolady oraz tzw. „zimne nóżki”, czyli nóżki wieprzowe w galarecie. Ważnym wielkanocnym przysmakiem jest także pasztet, podawany z żurawiną i żubrówką lub orzechami pistacjowymi. Stanowi on również wielkanocny smakołyk Francuzów. Co ciekawe, lubują się oni także w un gigot d'agneau, czyli udźcu jagnięcym doprawionym sporą dawką musztardy. Jagnięcina popularna jest również w Wielkiej Brytanii i Grecji. Na Wyspach podawana jest z sosem miętowym, pieczonymi ziemniakami i zielonym groszkiem, natomiast w Grecji stanowi bazę mayiritsa - wielkanocnej zupy przygotowywanej z jagnięcych podrobów, cytryn i koperku. W polskiej kuchni coraz bardziej widoczne są kulinarne inspiracje z zagranicy. W wielkanocnym menu coraz częściej pojawia się cielęcina w sosie cytrynowym czy też biała kiełbasa pieczona w majeranku lub jasnym piwie.


Wielkanocne „suplementy”


Całość wielkanocnego jadłospisu dopełniają sałatki warzywne, jajeczne i chrzanowe.  Popularne są także mieszaniny warzyw z nowalijkami – rzodkiewką, kiełkami czy selerem naciowym. Do pieczonych mięs chętnie dodajemy chrzan, sos chrzanowy, sos tatarski oraz ćwikłę. „Chrzan, obok majonezu, stanowi tzw. must-have wielkanocnej listy zakupów. Oprócz tego  jest prawdziwą bombą witaminową, która zawiera między innymi witaminy C, B, E i A. Działa również bakteriobójczo, pobudza wydzielanie soków trawiennych i co najważniejsze wspomaga przemianę materii, która jest istotnym procesem w czasie wielkanocnego biesiadowania” – mówi Tomasz Kwaśniewski.

Ciasta wielkanocne


Kropką nad „i” wielkanocnej uczty są ciasta. Świąteczne słodkości to przede wszystkim tradycyjne mazurki, serniki i makowce. Te pierwsze najlepiej przyrządzić z dużą ilością bakalii, skórki pomarańczowej, migdałów i lukru. Sernik podawany jest najczęściej w polewie czekoladowej, z brzoskwiniami lub w wersji wiedeńskiej. Na stole nie może zabraknąć również makowca, który od lat jest symbolem obfitości i dostatku. Popularne jest też ciasto drożdżowe. Może ono przybrać kształt gołębia, który robi furorę na wielkanocnych stołach we Włoszech, natomiast w Wielkiej Brytanii przybiera kształt małych ciastek z owocami, zdobionych czerwonym krzyżem.


*Źródło: MOSSO