Pascha z galaretką

Na wierzchu paschy ułożyć cząstki pomarańczy, udekorować orzechami.
Składniki:
  • 1 kg twarogu
  • 20 dag masła
  • 250 ml śmietany
  • 5 żółtek
  • 25 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 10 dag owoców kandyzowanych
  • 2 pomarańcze
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej
  • 3 łyżki siekanych orzechów do posypania

W dużej misce dokładnie utrzeć żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, wstawić do garnka z gorącą wodą, dodać śmietanę, ucierać do czasu, aż masa całkowicie zgęstnieje, miskę wyjąć z garnka, ostudzić, twaróg zemleć, zmiksować z rozmiękczonym masłem, dodać do masy żółtkowej, dokładnie połączyć, wymieszać z owocami kandyzowanymi, masę przełożyć do tortownicy, postawić na dużym talerzu, wstawić do lodówki, by odciekł nadmiar płynu, galaretkę rozpuścić w 3/4 l wody przewidzianej w przepisie, schłodzić w lodówce, na wierzchu paschy ułożyć cząstki pomarańczy, zalać tężejącą galaretką, schłodzić, udekorować orzechami.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)