Pascha waniliowa

Gotowaną paschę można przetrzymywać w lodówce do tygodnia. Niegotowaną jedynie 2–3 dni.
/ 02.04.2010 08:20

Przygotowanie: 35 min
Oczekiwanie: 12 godzin
Porcja: 340 kcal

Składniki na 10 porcji:
- 70 dag mielonego twarogu
- 10 dag cukru
- torebka cukru waniliowego
- 5 żółtek
- 20 dag masła
- szklanka śmietanki tortowej (36-proc.)
- laska wanilii
- 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 10 dag rodzynek
- kieliszek rumu do namoczenia rodzynek
- 10 obranych posiekanych migdałów
- kandyzowane owoce i bakalie do dekoracji

Sposób wykonania:
1. Śmietankę zagotuj z rozkrojoną wzdłuż laską wanilii. Zestaw z ognia, przykryj i pozostaw do naciągnięcia i ostygnięcia. Usuń wanilię.

2. Żółtka utrzyj na puszysty krem z cukrem. Dolej śmietankę, wymieszaj. Wstaw do naczynia z gorącą wodą i mieszając, ogrzewaj, aż masa zgęstnieje, ale uważaj, aby jej nie zagotować, bo się zetnie.

3. Masę zestaw z ognia, dodaj ser, miękkie masło, cukier waniliowy, posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową, posiekane migdały oraz rodzynki namoczone w rumie. Masę dokładnie wymieszaj.

4. Przygotowaną masę umieść w kilku małych lub w jednej większej formie z dziurkami. Przyciśnij obciążonymi talerzykami. Wstaw do lodówki na 12 godzin.

5. Po tym czasie paschę wytrząśnij z foremek. Fantazyjnie udekoruj kandyzowanymi i suszonymi owocami.

Wielkanocne przepisy - forum >>