Mazurek malinowy z migdałami - przepis

Piękny, intensywny kolor nada czerwonemu lukrowi odrobina skoncentrowanego soku z buraków
/ 06.02.2013 13:00

Przygotowanie 30 min
Porcja 440 kcal

Składniki na 6 porcji:

  • 5 andrutów
  • duży słoik dżemu malinowego (ok. 45 dag)

Lukier czerwony:
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 4 płaskie łyżeczki śmietany 18-proc.
  • 3 łyżeczki soku z malin, aronii lub czerwonego barwnika spożywczego

Lukier żółty:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka żółtego barwnika spożywczego
  • kilka kropli soku z cytryny

Dodatkowo:
  • gotowa polewa czekoladowa do ciast
  • migdały
  • smażona skórka pomarańczowa

Sposób wykonania:

1. Wafle przytnij do rozmiaru prostokąta o wymiarach 28 x 22 cm. Cztery posmaruj dżemem malinowym, złóż, przykryj ostatnim czystym waflem. Dociśnij deską, odstaw na godzinę. Środek czystego wafla odetnij, pozostawiając brzegi o szerokości ok. 1 cm.

2. Z podanych składników przygotuj czerwony lukier, rozsmaruj na mazurku. Na lukier nałóż „ramkę” z czystego wafla. Powstały rancik posmaruj żółtym lukrem i posyp skórką pomarańczową. Polewę czekoladową przełóż do szprycki, narysuj nią na mazurku łodyżkę i gałązki. Z migdałów ułóż na czekoladowych gałązkach bazie.

Wielkanocne przepisy - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)