Mazurek kokosowy - przepis

Pyszne ciasto wielkanocne.
/ 06.02.2013 13:15
40 min, 8 porcji
1 porcja 420 kalorii

Składniki:

  • 1 opakowanie Ciasta kruchego Dr. Oetkera
  • 10 dag miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 10 dag siekanych orzechów włoskich
  • 25 dag wiórków kokosowych
  • 350 ml śmietanki (9% tłuszczu)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 polewy gotowe białe
  • 10 dag moreli suszonych

Zawartość opakowania zagnieść z masłem, jajkiem i orzechami, prostokątną blaszkę o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ciasto,
piec ok. 40 min w 190°C, 20 dag wiórków gotować ze śmietanką na wolnym ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając. Masę rozsmarować na cieście, na wystudzoną masę kokosową wylać polewy, brzegi mazurka posypać odłożonymi wiórkami, ozdobić morelami.