Malinowa, wielkanocna babka piaskowa - przepis

Malinowa babka na pewno będzie miłą odmianą w stosunku do tradycyjnych bab. Prezentujemy przepis na malinową babkę piaskową.
/ 11.03.2013 13:25

Babka wielkanocna

Malinowa babka piaskowa

Składniki

  • 250 g cukru
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu malinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zobacz także: Wielkanocny makowiec - kiedyś  a dziś

Przygotowanie

Rozpuszczamy i studzimy margarynę. Jajka ucieramy z cukrem.  W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz budyń. Do powstałego kogla-mogla dodajemy kolejno połączoną mąkę, budyń i proszek do pieczenia oraz, po dokładnym wymieszaniu składników znajdujących się w misce, rozpuszczoną margarynę. Powstałe ciasto pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 °C.

Gotową babkę dekorujemy cukrem pudrem i malinami lub lukrem malinowym.

Zobacz także: Zdrowa Wielkanoc czyli kulinarne porady na święta

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)