Malinowa babka piaskowa
Składniki
- 250 g cukru
- 125 g mąki ziemniaczanej
- 250 g mąki pszennej
- 200 g margaryny
- 4 jajka
- 1 opakowanie budyniu malinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zobacz także: Wielkanocny makowiec - kiedyś a dziś
Przygotowanie
Rozpuszczamy i studzimy margarynę. Jajka ucieramy z cukrem. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz budyń. Do powstałego kogla-mogla dodajemy kolejno połączoną mąkę, budyń i proszek do pieczenia oraz, po dokładnym wymieszaniu składników znajdujących się w misce, rozpuszczoną margarynę. Powstałe ciasto pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 °C.
Gotową babkę dekorujemy cukrem pudrem i malinami lub lukrem malinowym.
Zobacz także: Zdrowa Wielkanoc czyli kulinarne porady na święta