Lukrowana baba z rodzynkami

Nic się z nią nie równa w czasie Wielkanocy!
/ 13.03.2009 11:29
Składniki:
- 50 dag mąki
1 szklanka mleka
- 6 dag drożdży
- 8 dag cukru
- 10 dag masła
- 4 jajka
- szczypta soli
- 10 dag rodzynek
- cukier waniliowy
- tłuszcz do formy
- lukier
- 5 dag orzechów pistacjowych lub innych

Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 10 dag mąki, 1/3 szklanki lekko podgrzanego mleka, dokładnie wymieszać, rozczyn odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masło utrzeć z żółtkami i resztą cukru, dodać rozczyn i ucierając, dodawać pozostałą mąkę, mleko i sól, wyrobić. Dodać ubitą pianę, umyte i osączone rodzynki i cukier waniliowy. Dwie formy z kominkiem posmarować masłem i wysypać mąką, napełnić do połowy ciastem, odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 1 godziny w temp. 180ºC. Polukrować, posypać posiekanymi orzechami.