Jakie ciasta wielkanocne piecze się w Europie?

Każdy kraj europejski ma własny kanon potraw wielkanocnych. Czy wiesz, jakie wypieki wielkanocne można spotkać na stołach w poszczególnych europejskich krajach? Zobacz!

Jakie ciasta wielkanocne piecze się w Europie?
Colomba Pasquale – włoski przysmak wielkanocny

Włoskie ciasto wielkanocne nie sposób pomylić z żadnym innym. A wszystko za sprawą nietypowego kształtu – ciasto wypieka się w formach przypominających gołębicę z rozpostartymi skrzydłami. Według legend, drożdżowe Colomba Pasquale było podawane w czasie oblężenia Pawii w VI wieku, jako znak pokoju. Ubogi włoski cukiernik upiekł ciasto z nadzieją, że w mieście zapanuje pokój. Pawia prowadziła wówczas wojnę z królem Alboino. Gest ten wzruszył najeźdźcę na tyle, że zdecydował o wycofaniu wojsk z miasta.