Jajka zapiekane w kokilkach

Jajka podawaj z grzankami z wiejskiego lub włoskiego chleba
/ 12.04.2011 09:30

Przygotowanie 10 min
Pieczenie ok. 15 min
Porcja ok. 190 kcal

Przepis na 4 porcje:
- 4 duże jajka
- 4 łyżki płynnej kremówki 30-proc.
- 4 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
- 4 łyżki pokrojonej w kosteczkę szynki
- płaska łyżka masła
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa

Sposób wykonania:
1. Do czterech małych kokilek wlej po łyżce kremówki, wbij po jednym jajku, oprósz solą, szczyptą pieprzu i gałką muszkatołową. Posyp posiekaną szynką, szczypiorkiem i kawałkiem masła.

2. Przygotowane foremki wstaw do większego naczynia, wlej wrzątek i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz około 15 min, aż jajka się zetną. Podawaj z grzankami z wiejskiego lub włoskiego chleba.

Wielkanocne przysmaki - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)