Jajka po polsku fot. STOCKFOOD/FREE

Jajka po polsku

Najsmaczniejsze są na ciepło!
/ 18.04.2011 14:11
Jajka po polsku fot. STOCKFOOD/FREE
Składniki:
- 6 jajek
- cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- po 2 łyżki masła i oleju
- 2 łyżki przyprawy do dań z jajek
- tarta bułka 
- sól, biały pieprz

Sposób wykonania:
1. Jajka ugotować na twardo (ok. 8 minut). Przelać zimną wodą, ostudzić. Ostrym nożem przekroić razem ze skorupkami na pół. Wyjąć żółtka i białka, drobno posiekać.

2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na łyżce rozgrzanego masła. Wymieszać z jajkami, dodać opłukaną, osuszoną i drobno posiekaną natkę, resztę masła, sól, świeżo mielony biały pieprz i przyprawę do dań z jajek. Do farszu można dodać drobno posiekane  i przesmażone na maśle pieczarki.

3. Przygotowaną masą jajeczną napełnić skorupki jajek. Posypać bułką tartą.

4. Na patelni rozgrzać olej, układać jajka farszem do dołu, smażyć na złoty kolor. Podawać na gorąco. Udekorować listkami oregano lub pietruszki.

Przekąski na ciepło i na zimno - forum >>