Jajka faszerowane tuńczykiem - prosty i sprawdzony przepis

Jajka faszerowane tuńczykiem to hit wśród wielkanocnych przystawek. Do farszu możesz dodać ulubione zioła i kiszone lub konserwowe ogórki.
Małgorzata Machnicka / 29.03.2021 06:38
DRUKUJ PRZEPIS
Jajka faszerowane tuńczykiem - prosty i sprawdzony przepis fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 10 jajek,
  • 150 g tuńczyka z puszki,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • szczypiorek do podania,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Jajka faszerowane tuńczykiem to szybka i łatwa przystawka na Wielkanoc. Przygotujesz ją z ryby z puszki (najlepiej wybierać taką w sosie własnym lub oleju słonecznikowym) z dodatkiem świeżego szczypiorku, majonezu i musztardy.

  1. Jajka ugotuj na twardo. Wystudź je, obierz i przekrój na połówki.
  2. Za pomocą łyżeczki wyjmij z jajek żółtka.
  3. Żółtka wymieszaj w miseczce z tuńczykiem i posiekanymi ogórkami konserwowymi
  4. Dodaj musztardę, jogurt, majonez i posiekany szczypiorek. 
  5. Całość dopraw solą i pieprzem. 
  6. Białka jajek nadziewaj przygotowanym farszem - możesz do tego wykorzystać łyżeczkę albo rękaw cukierniczy.
  7. Jajka faszerowane tuńczykiem podawaj posypane świeżym szczypiorkiem lub koperkiem.

Więcej przepisów na jajka faszerowane:
Przepis na jajka faszerowane szpinakiem
Przepis na jajka faszerowane w skorupkach
Przepis na jajka faszerowane pieczarkami

DRUKUJ PRZEPIS