Jajka faszerowane po polsku - przepis

Na świątecznym śniadaniu nie może zabraknąć faszerowanych jajek. To jedno z tradycyjnych dań podawanych podczas Wielkanocy. Zobacz pyszny przepis!
/ 22.03.2013 13:45

Przygotowanie: 35 min
Smażenie: 5 min
Porcja: 230 kcal

Składniki na 12 porcji:

  • 7 jajek
  • mała cebula
  • po 1/2 pęczka natki i koperku
  • łyżka masła
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • sól, pieprz
Do dekoracji:
  • ziarenka czerwonego pieprzu
  • gałązki natki i koperku
  • listki sałaty
  • pomidorki koktajlowe
Sposób wykonania:
  1. Ugotuj na twardo 6 jajek. Zalej zimną wodą, ostudź. Następnie osusz i jajka w skorupkach ostrożnie, ostrym nożem pokrój wzdłuż na połówki.
  2. Z połówek, uważając, aby nie uszkodzić skorupki, wyjmij białka i żółtka. Drobno posiekaj.
  3. Obierz cebulę, pokrój w maleńką kosteczkę lub posiekaj i podduś na łyżce masła. Miękką, rumianą cebulę przestudź i przełóż do jajek.
  4. Opłucz zioła, osusz, posiekaj. Również włóż do jajek. Wbij ostatnie surowe jajko, dodaj 2–3 łyżki bułki tartej. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  5. Farszem napełnij połówki skorupek. Lekko dociśnij. Farsz panieruj w pozostałej bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzej masło i farszem do dołu układaj na niej połówki jajek. Smaż na rumiano.  Gotowe jajka ułóż na półmisku. Fantazyjnie udekoruj.

Zobacz inne przepisy na fantastyczne jajka faszerowane!



Wielkanocne przepisy - forum >>