Indyk faszerowany oliwkami

Aromatyczny i bardzo prosty do przygotowania
/ 19.04.2011 15:37

Przygotowanie: 35 min
Pieczenie: ok. 90 min

Przepis na 6 porcji:
- pierś z indyka o wadze ok. 1,5 kg
- 20 dużych zielonych oliwek nadziewanych papryką
- 20 czarnych oliwek
- 10 łyżek oleju
- słodka i ostra mielona papryka
- suszone oregano
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Pierś indyka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Mięso ułóż na desce,  ostrym czubkiem noża zrób w nim 20 niezbyt głębokich nacięć. W każde włóż po zielonej i czarnej oliwce. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.

2. Olej wlej do miseczki, wymieszaj dokładnie z ostrą i łagodną mieloną papryką, suszonym oregano, szczyptą soli i pieprzu. Przygotowaną bejcą natrzyj mięso w naczyniu żaroodpornym, przykryj  i odstaw do lodówki na 30 minut.

3. Faszerowaną pierś wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze godzinę. Co jakiś czas polewaj mięso niewielką ilością wody, ew. bulionem drobiowym z kostki. Po upieczeniu zostaw je na 5 minut w wyłączonym piekarniku. Wyjmij, pokrój na grube plastry. Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem, wymieszanym z wiórkami masła i sporą ilością posiekanej natki. 

Kulinarne inspiracje - forum >>