Farsze i sosy do jajek na twardo

Nie zabraknie ich na żadnym świątecznym stole. Podaj jajka z naszymi doskonałymi dodatkami!
/ 19.03.2013 08:37

Jajka to symbol Wielkanocy – dzielimy się nimi przed śniadaniem i zajadamy w ciągu całych świąt. Najprościej jest ugotować je na twardo i podać z majonezem lub chrzanem. Niewiele trudniejsze jest przygotowanie farszów i na pełnienie nimi połówek jajek. Proponujemy kilka sprawdzonych pomysłów na farsze. Możesz je przyrządzić w Wielką Sobotę i przechować do rana w lodówce.

PAMIĘTAJ!
Jajka gotuj na twardo maksymalnie 10 minut (od zagotowania wody). Zbyt długie gotowanie sprawi, że wokół żółtek pojawią się brzydkie, sine obwódki.

Zobacz przepisy na fenomenalne farsze i sosy do jajek na twardo!

Faszerowane jajka to doskonały pomysł na niemal każdą okazję i porę dnia. Najpopularniejsze jest podanie ich z majonezem lub chrzanem, często w towarzystwie groszku. Warto jednak pójść o krok dalej i przyrządzić jajka z farszem. Oto 3 najlepsze i banalne do wykonania propozycje. Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupki, przekrój na pół ostrym nożem, a następnie ostrożnie wydrąż żółtko za pomocą łyżeczki.

3 pomysły na farsz do jajek

Farsz mięsny: wybrane mięso zmiel na maszynce, a następnie dodaj do niego majonez, chrzan i ulubione przyprawy. Wymieszaj dokładnie, do uzyskania w miarę jednolitego wyglądu i przełóż do połówek jajek. Udekoruj pietruszką lub koperkiem.

Farsz pieczarkowy: umyj, obierz i usmaż pieczarki pokrojone w drobną kostkę. Dopraw do smaku. Kiedy z patelni odparuje woda, pieczarki przełóż do miski, dodaj żółtka z jajek i rozduś wszystko dokładnie widelcem. Przełóż do połówek jajek. Gotowe!

Farsz pomidorowy: pomidory (świeże - obrane lub z puszki) rozduś widelcem. Usuń miąższ – rozmoczy farsz. Zmieszaj papkę z żółtkami i majonezem lub chrzanem. Gotowe!

Redakcja poleca

REKLAMA