Drożdżowe zajączki wielkanocne - przepis składniki i przygotowanie

Zajączki wielkanocne z ciasta drożdżowego z pewnością spodobają się nie tylko najmłodszym! Wypróbuj nasz przepis!
Weronika Kwaśniak / 19.03.2015 06:33
DRUKUJ PRZEPIS
Drożdżowe zajączki wielkanocne - przepis składniki i przygotowanie fot. serwis prasowy Dr Oetker
Poziom trudności: średni
Składniki:

Ciasto:


  • 250 ml mleka
  • 80 g masła
  • 600 g mąki
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 100 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka

Do smarowania:


  • 1 jajko
  • 6 łyżek wody

Do dekoracji:


  • kolorowe perełki, posypka, pisaki cukrowe - wg uznania
Przygotowanie:

Zobacz przepis na drożdżowe zajączki wielkanocne!

  1. Mleko lekko podgrzej.
  2. Roztop i przestudź masło.
  3. Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier, sól i dokładnie wymieszaj.
  4. Do suchych składników dodaj jajka i ciepłe mleko. Całość zagnieć.
  5. Pod koniec stopniowo dodawaj roztopione masło i zagniataj, aż do uzyskania gładkiego sprężystego ciasta.
  6. Ciasto umieść w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (aż podwoi objętość).
  7. Po wyrośnięciu ciasto krótko zagnieć i podziel na części: 12 większych kulek (na tułów), 12 mniejszych kulek (na głowę) i jeden kawałek, z którego uformujesz wałek i będziesz z niego odcinać kawałki ciasta na uszy.
  8. W czasie formowania pojedynczych kulek przykryj pozostałe części ciasta, aby nie obsychały.
  9. Każdą większą kulkę połącz z mniejszą, smarując na łączeniu roztrzepanym jajkiem i układaj na blasze.
  10. Z wałka ciasta odcinaj bardzo wąskie paski, układaj je na głowie zająca na płasko - do góry tą stroną, na której było cięcie, dzięki temu uzyskasz charakterystyczny kształt ucha.
  11. Patyczkiem dociśnij końcówki uszu na głowie zająca, tak aby się z nią zlepiły.
  12. Po wykonaniu wszystkich zajączków przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  13. Przed pieczeniem posmaruj zajączki roztrzepanym jajkiem z wodą.
  14. Wstaw do nagrzanego piekarnika.
  15. Piecz przez 20-25 minut w około 180 stopniach.
  16. Po ostudzeniu udekoruj zajączki słodkimi dekoracjami.

Materiały prasowe, Dr Oetker


Zobacz inne przepisy wielkanocne:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA