Co zrobić z pisankami po Wielkanocy - poradnik

co zrobić z pisankami po wielkanocy, jak wykorzystać jajka fot. Fotolia
Nie wyrzucaj niewykorzystanych pisanek i jajek!
Weronika Kwaśniak / 02.04.2015 14:36
co zrobić z pisankami po wielkanocy, jak wykorzystać jajka fot. Fotolia

Mimo że wcale nie chcemy marnować jedzenia, często zdarza się nam przygotować go za dużo - zwłaszcza na święta. Zazwyczaj boimy się, że zabraknie przekąsek dla gości, albo zwyczajnie przecenimy ich apetyt... Co zrobić z pisankami po Wielkanocy?
Z pewnością nie wyrzucać!

Pomysł na wykorzystanie jajek po Wielkanocy

Jajek na twardo wcale nie trzeba zjadać natychmiast. Można je spokojnie spożywać do dwóch, a czasem nawet trzech dni po ugotowaniu. Oczywiście, powinien cię zaniepokoić dziwaczny zapach lub nietypowy smak - wtedy jajko lepiej natychmiast wyrzucić.
Jeśli masz taką możliwość, wyrzuć je razem z innymi odpadkami organicznymi!

Pomysł na wykorzystanie skorupek

Skorupki jajek mogą bardzo użyźnić glebę. Warto z nich przygotować naturalny nawóz! Można to zrobić na cztery sposoby:
  • Pokruszone skorupki jajek wsyp na samo dno doniczki. Na wierzch nasyp ziemię.
  • Okruszki ze skorupek możesz wymieszać z ziemią - taką mieszankę wsyp do doniczki.
  • Skorupki jaj zalej wodą i odstaw na 3 dni. Takim płynem podlewaj rośliny co kilka dni - naturalny nawóz na pewno je wzmocni.
  • Pokruszone skorupki wysyp na grządkę lub skalniak w ogrodzie.

Sprawdź inne porady wielkanocne: