Co wiesz o wielkanocnym mazurku?

Czasem, gdy nasza wiedza zetknie się z rzeczywistością, okazuje się, że wyobrażenie na temat – chociażby takiego poczciwego mazurka – może znacznie mijać się z jego tradycyjnym wizerunkiem. Co wiadomo na temat wielkanocnego mazurka?

Zamiast pobieżnie przedstawiać, czym jest mazurek, lepiej skupić się na tym, czym na pewno nie jest. Wbrew powszechnie przyjętej opinii, mazurek to nie za wysokie, obficie polukrowane ciasto z marmoladą (co znajdzie swoje potwierdzenie, gdy np. będziesz chciała znaleźć przepis w Internecie). Nic bardziej błędnego. Uważać to ciasto za wypiek, który ni mniej, ni więcej – przypomina opisem drożdżówkę, to tak, jakby wyrób czekoladopodobny ochrzcić mianem wykwintnej czekolady. Jakby nie patrzeć - wielka ujma dla tego tradycyjnego wypieku.

Trochę historii

Mimo że od dawna uważamy mazurka za nasz narodowy wypiek, to w rzeczywistości przepis na to ciasto przywędrował do nas prawdopodobnie z Turcji, a w polskiej tradycji zakorzenił się na stale w XVII wieku. Jego symbolika jest ściśle powiązana z okresem Wielkiego Postu – a w zasadzie jego zakończeniem. Po czterdziestu dniach obowiązkowej wstrzemięźliwości od potraw mięsnych i słodkich wypieków, mazurek stanowił pewnego rodzaju nagrodę dla wytrwałych w wierze i postanowieniu chrześcijan. Z czasem ta piękna tradycja zaczęła się zacierać – mimo że mazurek wciąż kojarzy nam się ze Świętami, to rzadko jest on przygotowywany w sposób rytualny (jego wygląd kompozycja smaków to była wręcz wizytówka gospodyni) i zapomina się o jego symbolice zakończenia okresu postnego.

Zobacz także: Jak modnie dekorować wielkanocne ciasta?

Mazurek - biżuteria wielkanocnego stołu

Niebywałą zaletą mazurka, jest mnogość jego odmian i sposobów na jego wykonanie – każdy znajdzie coś dla siebie, a warto trochę poszperać w zeszytach babć, książkach o staropolskiej kuchni, leksykonach itp. Znaleźć w nich można wiele rad i przepisów – najpopularniejszym, i chyba najbardziej klasycznym, jest mazurek królewski – kruche ciasto z migdałami, które można polać konfiturą. Dużą ilością zwolenników pochwalić się może również mazurek orzechowy z delikatną, kruchą bezą, staje się niemałą konkurencją dla chociażby, rozsławionego mazurka czekoladowego.

Tak naprawdę każdy mazurek jest niepowtarzalny – od nas zależy z jakiego ciasta go zrobimy (kruche, biszkoptowe, marcepanowe?), czym będziemy go przekładać (orzechową masą, marmoladą, konfiturą?) oraz jak go ozdobimy (wzorki, orzechy, lukier?). Nie mniej jednak, jest on absolutnym niezbędnikiem na naszych stołach, a ponadto przeżywa swoją drugą młodość – na nowo staje się pożądane i modne, by piec tradycyjne pyszne baby, mazurki czy paschy.

Polecamy: Baby wielkanocne - piękna galeria

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/6 lat temu
ale dlaczego sie go przyrzondza na wielkom noc?
/7 lat temu
nuda