Wielkanocne zwierzątka

Zamiast wyrzucać dzieci z kuchni, zaproponuj im malowanie wielkanocnych ciastek!
Ciasteczka na Wielkanoc fot. Fotolia

Składniki na wielkanocne ciasteczka:

  • 30 dag mąki
  • 5 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • 12 dag miękkiej margaryny
  • 1 cytryna
  • po 1 opakowaniu polewy czekoladowej mlecznej i białej

Sposób przygotowania:


Mąkę wysypać na stolnicę, posiekać ją razem z margaryną, cytrynę dokładnie wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę, z połowy wycisnąć sok, do mąki i margaryny dodać skórkę i sok z cytryny oraz cukier puder i jajko, całość szybko zarobić chłodnymi rękoma, zawinąć w folię, wstawić na godzinę do lodówki, ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm, foremkami wycinać różne zwierzątka, ciastka ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec ok. 15 min na złoty kolor, ciastka ostudzić, ich kontury ozdobić polewami, pozostawić do zastygnięcia.

Zobacz przepisy na inne pyszne wielkanocne ciasta >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)