Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubij na puszystą masę. Z umytych i osuszonych cytryn otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do masy żółtkowej. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej wprost do masy żółtkowej. Masło roztop, ostudź, wlej do ciasta, starannie wymieszaj.
Formę wysmaruj tłuszczem i oprósz tartą bułką. Ciasto przełóż do przygotowanej formy, napełniając ją nie więcej niż do 3/4 wysokości, gdyż ciasto urośnie podczas pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i upiecz na rumiano (około 60 minut).
Przygotuj pomadę: z cukru, połowy szklanki wody, soku cytrynowego i kurkumy ugotuj gęsty syrop. Utrzyj go do białości (nie ucieraj zbyt długo, bo za bardzo zgęstnieje), polej babkę cytrynową i odstaw do zastygnięcia.