Baba orzechowa - przepis

W polewie czekoladowej z migdałami.
/ 06.02.2013 16:46
Składniki:
  • 25 dag masła
  • 1/2 szklanki wody
  • po szklance cukru, mąki i zmielonych orzechów laskowych
  • cukier wanilinowy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • polewa czekoladowa
  • całe orzeszki do dekoracji
  • migdały bez skórki

Sposób wykonania:

1. Masło, wodę, cukier i cukier wanilinowy zagotować. Cały czas mieszać, aż cukier się rozpuści, po czym natychmiast zdjąć z ognia. Przestudzić, żeby masa była lekko ciepła.

2. Do masy maślanej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechy. Składniki zmiksować, dodając po kolei żółtka. Na koniec łyżką delikatnie wymieszać masę z ubitą na sztywno pianą z białek.

3. Formę na babkę z kominkiem wysmarować masłem i wysypać bułka tartą. Wlać ciasto. Piec około 50 minut w temperaturze 175 st. C. Sprawdzić patyczkiem, czy się upiekła. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Po wyjęciu z formy polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową. Udekorować orzeszkami i migdałami.

Wielkanocne przysmaki - forum >>