Baba makowa

Z tego przepisu można przyrządzić babę orzechową lub migdałową, wystarczy mak zastąpić taką samą ilością mielonych orzechów
/ 30.03.2010 15:37

Przygotowanie: 15 min
Pieczenie: 50 min
Porcja: 280 kcal

Składniki na 14–16 porcji:

- szklanka mąki pszennej
- niepełna szklanka mąki ziemniaczanej
- czubata szklanka cukru 
- 25 dag masła lub margaryny 
- 4 jajka
- szklanka maku
- 1/3 szklanki mleka
- bułka tarta
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- zapach migdałowy
- szklanka cukru pudru
- łyżka soku z cytryny
- wisienki koktajlowe

Sposób wykonania:
1. Mąkę pszenną przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło ucieraj, wbijając po jednym jajku. Dalej ucierając, do masy stopniowo dosypuj cukier, oba rodzaje mąki. Wlej mleko i wsyp suchy mak, dodaj zapach.

2. Formę na babkę nasmaruj tłuszczem, wysyp bułką tartą, napełnij ciastem makowym.

3. Piecz 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. Gotową babę przestudź, wytrząśnij z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

4. Cukier puder utrzyj na gładko z sokiem z cytryny i ewentualnie łyżką wody (jeśli masa jest zbyt gęsta). Gdy lukier stanie się śnieżnobiały, posmaruj nim babkę. Udekoruj wisienkami koktajlowymi (i ewentualnie spiralką skórki cytrynowej) i pozostaw do zastygnięcia lukru.

Wielkanocne baby - forum >>