Czekolada do picia - przepis składniki i przygotowanie

Więcej nie kupisz gotowej!
Weronika Kwaśniak / 09.02.2016 06:58
DRUKUJ PRZEPIS
Czekolada do picia - przepis składniki i przygotowanie fot. Fotolia
Liczba porcji: 1
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 g czekolady (najlepiej gorzkiej lub deserowej)
  • 100 ml mleka
  • kilka kropel olejku rumowego (może być też np. migdałowy)
  • odrobina cynamonu
  • 30 ml śmietanki
  • opcjonalnie: ulubione dodatki, np. bita śmietana, posypka czekoladowa, płatki migdałowe, itp.
Przygotowanie:

Zobacz przepis na domową czekoladę do picia!

  1. Do rondelka lub małego garnuszka wlej mleko i śmietankę.
  2. Mocno podgrzej.
  3. Czekoladę posiekaj nożem na kawałeczki.
  4. Czekoladowe okruchy wsyp do mleka i śmietanki, podgrzewaj aż się zagotuje, przez cały czas mieszając.
  5. Od razu po zagotowaniu zdejmij z ognia, dodaj olejek rumowy i cynamon.
  6. Przelej do kubka. Jeśli masz ochotę, dołóż dodatki według swoich upodobań - bitą śmietanę, bakalie, posypki.

Zobacz więcej przepisów z czekoladą:

Blok czekoladowy - przepis
Charlotte - deser
Ciasto Zebra - przepis
Deser z płynną czekoladą - przepis Ani Starmach
Rolada czekoladowa - przepis
Jak zrobić czekoladę?

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA