POLECAMY

7 powodów, dla których warto zamienić biały cukier na ksylitol

Cukier z kory brzozy to zdrowy i bezpieczny zamiennik białego cukru buraczanego. Poznaj jego właściwości!
7 powodów, dla których warto zamienić biały cukier na ksylitol fot. Fotolia

Ksylitol  - cukier z brzozy - jest zdrowszy od innych słodzików ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny od cukru. Kto powinien szczególnie zwrócić na niego uwagę? Dla kogo ksylitol jest dobry, a dla kogo nie?

Ksylitol idealny dla diabetyków

Muesli przygotowane z 3 łyżek płatków owsianych, 3 łyżek płatków żytnich, połowy grejpfruta, szklanki jogurtu naturalnego i posłodzone łyżeczką ksylitolu lub jabłko pieczone z łyżką pokruszonych orzechów i łyżeczką tego cukru to idealne śniadanie dla diabetyków. Brzozowy cukier jest wolniej wchłaniany w przewodzie pokarmowym niż zwykły. Dzięki temu nie powoduje szybkiego wzrostu poziomu glukozy oraz insuliny we krwi.

Ksylitol dla seniorów

Domowe kompoty, herbatki owocowe i ziołowe słodzone ksylitolem to napoje, które warto polecić seniorom. Brzozowy cukier stymuluje wytwarzanie śliny, co jest istotne dla starszych osób często skarżących się na suchość w ustach. Wzmacnia też ogólną kondycję organizmu i opóźnia starzenie się tkanek.

Ksylitol dla chorych na grzybicę

Ksylitol jest świetnym zamiennikiem zwykłego cukru dla osób stosujących długotrwałe kuracje antybiotykowe lub sterydowe i zagrożonych grzybicą. Stwarza niekorzystne środowisko dla chorobotwórczych drożdży, bo nie fermentuje w jelicie jak sacharoza. Hamuje więc ich rozwój, a także zmniejsza apetyt na słodycze.

Ksylitol na przeziębienia

Herbata z kilkoma plasterkami imbiru i 1-2 łyżeczkami ksylitolu to propozycja w sam raz na długie zimowe wieczory. Ciepły napar nie tylko rozgrzewa, ale także wzmacnia odporność organizmu. Takie działanie ma właśnie ksylitol, który hamuje namnażanie się bakterii chorobotwórczych, wywołujących infekcje układu oddechowego.

Ksylitol na wrzody

Wzbogacenie menu w ksylitol warto też polecić osobom żyjącym w ciągłym pośpiechu i stresie, narażonym na nadkwaśność i wrzody. Brzozowy cukier pomaga zwalczać Helicobakter pylori – bakterie sprzyjające wrzodom żołądka i dwunastnicy. Zwykły cukier wywołuje odczyn kwaśny, który jest korzystny dla większości bakterii. Ksylitol zaś daje odczyn zasadowy. Nie powoduje więc nadkwaśności i zgagi.

Ksylitol na zdrowsze zęby

Cukier ten ze względu na właściwości antybakteryjne hamuje namnażanie się drobnoustrojów odpowiedzialnych za psucie się zębów. Przywraca także właściwe pH śliny i na długi czas odświeża oddech. Remineralizuje szkliwo, a nawet zasklepia drobne ubytki w zębach. Dzięki temu zapobiega próchnicy, chorobom przyzębia, zapaleniu dziąseł i paradontozie.

Ksylitol na mocne kości

Po cukier brzozowy powinny sięgać osoby zagrożone osteoporozą lub już cierpiące na nią. Jak dowodzą badania, ksylitol pomaga zatrzymać spadek gęstości kości (następujący wraz z wiekiem). Poprawia bowiem przyswajanie wapnia i magnezu – składników mineralnych wpływających na ich kondycję.

Jak stosować ksylitol - dawki dzienne

Przy stosowaniu ksylitolu nie wolno przekraczać 3 łyżeczek (15 g) dziennie. Cukier z brzozy najlepiej wprowadzać stopniowo, zaczynając od małych ilości. Pozwala to przygotować przewód pokarmowy do wytwarzanie enzymów trawiących ten cukier. Jego nadmiar może powodować rozwolnienie.
Uwaga - ksylitol jest bardzo szkodliwy dla psów. Może je nawet zabić!!! Dlatego, gdy twój pies zje rozsypany ksylitol, jak najszybciej jedź z nim do weterynarza na płukanie żołądka i kroplówki. Decydują minuty.

Małe dzieci też nie powinny stosować ksylitolu. Uważnie czytaj załączone ulotki, w razie wątpliwości skonsultuj się z lekarzem.

Materiały o jedzeniu słodyczy:

napisane na podstawie tekstu Agnieszki Leciejewskiej/Vita
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)