
Jakie objawy świadczą o obecności grzybicy organizmu?
- ciągłe zmęczenie
- senność
- brak odporności
- wzdęcia
- rozdrażnienie
- biały nalot na języku
- apetyt na cukier
- bóle głowy
- bóle stawów
W jaki sposób dochodzi do grzybicy układu pokarmowego?
Przyczyną choroby są drożdże z rodzaju Candida. To naturalny składnik flory bakteryjnej jelita. Znajdują się one także w jamie ustnej, pochwie i na skórze w ilościach, które nie zagrażają zdrowiu. Problem pojawia się, gdy patogeny zaczynają się zbyt intensywnie namnażać.
Początkowo „rosną w siłę” w jelicie, gdzie uszkadzają błonę śluzową i kosmki jelitowe. Patogeny rozrastają się w szybkim tempie, opanowując nowe miejsca. To zaś powoduje szereg dolegliwości.
Pojawieniu się grzybicy sprzyja również:
- przemęczenie
- stres
- długotrwała antybiotykoterapia
- dieta wysokowęglowodanowa lub bogata w mięso i mleko zawierające antybiotyki, hormony i sterydy, uboga w warzywa oraz żywność wysoko przetworzona
- nadużywanie kawy, alkoholu, nikotyny
- picie słodzonych i gazowanych napojów
- jedzenie dużych ilości keczupu, musztardy, octu, produktów wędzonych
- długotrwałe przebywanie w wilgotnych lub klimatyzowanych pomieszczeniach
8 najważniejszych zasad diety antygrzybiczej
Przeczytaj, co zrobić, by odgrzybić organizm:
1. Ogranicz cukier
Jest pożywką dla drożdży. Z menu wykreśli: miód, dżem, czekoladę, cukierki, ciasta, torty, słodkie pieczywo, drożdżowe bułki i ciasta, soki i napoje gazowane. Na czarnej liście są produkty z oczyszczonej mąki, bułki, tosty, makarony, naleśniki, pierogi, chleb z mąki mieszanej, a także biały ryż i kuskus. Trzeba też zrezygnować ze słodkich owoców: bananów, winogron, pomarańczy, mandarynek, brzoskwiń, moreli, śliwek, gruszek.
2. Wybieraj produkty z mąki razowej
W profilaktycznym menu mogą się znaleźć niewielkie ilości produktów z pełnego ziarna, takich jak chleb żytni na zakwasie bez drożdży, brązowy ryż, kasza gryczana i jaglana. Produkty razowe zawierają sporo błonnika, wspomagającego oczyszczanie przewodu pokarmowego z toksyn wydzielanych przez drożdże.
Poznaj więcej zdrowotnych diet:
Co jeść przy zagrożeniu cukrzycą?
7 produktów, które uchronią cię przed chorobami serca
3. Jedz dużo warzyw
Warzywa odkwaszają organizm, mają niewiele cukrów, dużo witamin i składników mineralnych wzmacniających odporność oraz odtruwający błonnik. Najlepsze działanie mają surowe lub krótko gotowane warzywa: fenkuł, brokuły, kalafior, sałata, rzodkiewka, marchewka, buraki awokado, bakłażan, cukinia, ogórek, szpinak, pomidory. Wskazane są też: cebula, czosnek, por, szparagi, cykoria i karczoch,
4. Gotuj
Jedzenie powinno być lekkostrawne, gotowane w wodzie lub na parze, duszone, pieczone lub grillowane (bez tłuszczu). Unikaj smażenia, zwłaszcza w panierce, która chłonie tłuszcz, co utrudnia i wydłuża trawienie. Zupy gotuj wyłącznie na wywarach warzywnych i unikaj podprawiania mąką.
5. Uzupełnij dietę w białko
Jego źródłem mogą być: kwaśna śmietana, masło, jogurt naturalny, kefir, twarogi. Niewskazane są natomiast słodkie serki, jogurty i kefiry. Na cenzurowanym są także sery pleśniowe. Możesz natomiast jeść umiarkowane ilości mięsa drobiowego i chudej wołowiny, jagnięciny, a także mięso królika (150 g dziennie).
6. Postaw na zdrowe tłuszcze
Dwa razy w tygodniu jedz ryby morskie (tuńczyk, pstrąg, dorsz, łosoś, halibut) i owoce morza. Wskazane są także orzechy i pestki – garść – 30 g dziennie (brazylijskie, laskowe, nasiona słonecznika, pestki dyni, sezam, siemię lniane). Zawarte w nich zdrowe nienasycone tłuszcze omega-3 mają właściwości przeciwzapalne.
7. Powiedz stop używkom
Unikaj alkoholu, a zwłaszcza piwa i wina, które wytwarzane są z udziałem drożdży. Nie dla ciebie także słodkie kolorowe drinki, bo osłabiają organizm.
8. Pij dużo płynów
By skutecznie chronić się przed drożdżami, trzeba pić nawet 2-3 litry płynów dziennie. To pomaga oczyścić organizm z toksyn wytwarzanych przez drożdże.
Do czego może doprowadzić nieodpowiedni tryb życia i dieta?
Niekiedy, mimo starań, grzyby przełamują umocnienia obronne i wdzierają się do organizmu. Nieleczona choroba może spowodować:
- Grzybicę przewodu pokarmowego objawiającą się metalicznym posmakiem w ustach, nalotem na języku, przykrym zapachem z ust, bólami kolkowymi i biegunkami
- Grzybicę pochwy z upławami, swędzeniem, dyskomfortem podczas współżycia
- Grzybicę układu wydalniczego, która objawia się problemami z oddawaniem moczu, pieczeniem i ciągłym parciem na pęcherz.
- Grzybicę ogólnoustrojową, która daje różne mało specyficzne dolegliwości, m.in. alergie pokarmowe, astmę, bezsenność, bóle głowy, brzucha, częste infekcje
Jeśli zauważysz podobne objawy, jak najszybciej zgłoś się do lekarza rodzinnego i dokładnie opowiedz mu o dolegliwościach!
Poznaj więcej zdrowotnych diet:
Co jeść przy zagrożeniu cukrzycą?
7 produktów, które uchronią cię przed chorobami serca
WYPOWIEDZ SIĘ!