Spis treści:
- Jaki indeks glikemiczny ma rzodkiewka?
- Ile kalorii ma rzodkiewka?
- Jakie wartości odżywcze ma rzodkiewka?
- Jakie właściwości ma rzodkiewka?
Jaki indeks glikemiczny ma rzodkiewka?
Indeks glikemiczny rzodkiewki wynosi 15. To niski indeks glikemiczny (poniżej 55), co oznacza, że rzodkiewka trawi się wolno, nie powoduje gwałtownego wzrostu stężenia glukozy we krwi. Może być elementem diety osób chorujących na cukrzycę i insulinooporność. Ponadto spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi.
Ile kalorii ma rzodkiewka?
100 gr rzodkiewki to 21 kcal.
Jakie wartości odżywcze ma rzodkiewka?
Rzodkiewka jest źródłem wielu cennych wartości odżywczych. Zawiera m.in.:
- witaminę C, z grupy B oraz beta karoten
- minerały: potas, wapń, magnez, siarka, miedź, fosfor
- błonnik
Jakie właściwości ma rzodkiewka?
Wzmacnia serce
Rzodkiewka ma błonnik pokarmowy, który utrudnia przyswajanie tłuszczów i cholesterolu z posiłków, zmniejszając w ten sposób jego poziom we krwi. Dzięki zawartości potasu może pomagać w obniżeniu ciśnienia. Dlatego 3-4 rzodkiewki powinny chrupać codziennie osoby zagrożone chorobami układu krążenia: nadciśnieniowcy oraz osoby ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu.
Poprawia odporność organizmu
Dodatek rzodkiewek do pasty z białego sera czy tuńczyka zapewnia nam na śniadanie solidną dawkę witamin (zwłaszcza C, B1, B2 i beta-karotenu) a także składników mineralnych, które wzmacniają organizm i podnoszą odporność. To także idealny posiłek przed egzaminem (poprawia koncentrację).
Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn
Chłodnik, oczywiście z rzodkiewką, to jedno ze sztandarowych dań na diecie oczyszczającej. Drobno starte bulwy usprawniają funkcjonowanie wątroby odtruwającej organizm, a także pobudzają wydzielanie żółci. Dzięki temu pomagają usuwać toksyny z przewodu pokarmowego i całego organizmu (zobacz też: Oczyszczanie organizmu - jak je przeprowadzić? Metody i efekty detoksu).
Poprawia trawienie
Ostry w smaku, biały miąższ rzodkiewki to doskonały dodatek do wędlin i mięs. Wspomaga trawienie tłustych dań, przyspiesza perystaltykę jelit, zapobiegając niestrawności i zaparciom. Uważa się, że małe bulwy mogą też łagodzić objawy zgagi (przeczytaj: Domowe sposoby na zgagę - 7 najskuteczniejszych metod).
Wzmacnia włosy
Rzodkiewka to ważny składnik surówek piękności. Zawiera dużo siarki, która zmniejsza wypadanie włosów i pobudza ich wzrost. Zapobiega też nadprodukcji sebum, czyli przetłuszczaniu się włosów.
Zapobiega anemii
Sałatki z rzodkiewką to idealne dania dla wegetarian i kobiet w ciąży. Zawierają kwas foliowy i wyróżniają się unikalną kompozycją żelaza, miedzi i manganu. Substancje te korzystnie wpływają na procesy krwiotwórcze, zapobiegając anemii.
Reguluje pracę nerek
Po koktajle z rzodkiewką powinny sięgać także osoby zagrożone obrzękami. Warzywo ma właściwości moczopędne, wspomaga funkcjonowanie nerek i zapobiega tworzeniu się kamieni.
Wspomaga odchudzanie
Rzodkiewka to świetna przekąska w dietach odchudzających: cały pęczek ma zaledwie 21 kcal, za to sporo błonnika, który wypełnia żołądek, dając uczucie sytości na długo. Hamująco na apetyt działają też olejki eteryczne decydujące o ostrym smaku warzywa.
Napisane na podstawie artykułu zamieszczonego w miesięczniku Vita.
Treść artykułu pierwotnie opublikowana 08.05.2013.
Więcej o rzodkiewce:
Co zrobić z rzodkiewki - 23 pomysły
Ciekawostki o rzodkiewce - 8 faktów