Alergia pokarmowa - co uczula

kobieta z warzywami fot. Fotolia
Postęp cywilizacyjny, zanieczyszczenia, dodatki do żywności - to wszystko wpływa na pojawienie się alergii. Poznaj jej objawy i sposoby leczenia!
/ 21.06.2018 16:17
kobieta z warzywami fot. Fotolia

Uczulenie na pokarmy zazwyczaj przejawia się w postaci:

  • zmian skórnych, np. wysypki, która zmienia się w swędzące, suche plamy. Skóra na policzkach, za uszami, w zgięciach kolan i łokci jest szorstka, zaczerwieniona;
  • kłopotów z trawieniem w formie obstrukcji lub biegunki. Mogą też wystąpić wzdęcia, kolki, bóle brzucha, nudności, wymioty, brak apetytu;
  • nawracających infekcji np. zapalenia płuc, oskrzeli, krtani, ucha. Czasem objawem jest stale utrzymujący się katar lub zatkany nos;
  • zwiększonej nerwowości, rozdrażnienia, bólów głowy.

Uwaga! Bardzo rzadko spotykaną reakcją alergiczną na zjedzony pokarm jest wstrząs anafilaktyczny. Gdy wystąpi, należy wówczas natychmiast skontaktować się z lekarzem.

Alergia pokarmowa - trzymaj dietę

Przede wszystkim trzeba ustalić, jaki produkt wywołuje uczulenie. Robi się to, przeprowadzając tzw. próbę eliminacji i prowokacji. Kiedy już wiadomo, co uczula, pozostaje tylko unikanie produktu, który powoduje alergię. Niekiedy lekarze przepisują lekarstwa hamujące proces zapalny i preparaty leczące objawy alergii.

Najważniejsze jest jednak wyeliminowanie produktów uczulających. Należą do nich zwłaszcza mleko i jego przetwory, ryby, jaja, mięso wołowe, owoce cytrusowe, banany, truskawki, poziomki. Natomiast jedząc produkty korzystne dla zdrowia można znacznie złagodzić przebieg choroby. Są produkty, które nie wywołują alergii pokarmowych, a jednocześnie poprawiają pracę płuc i zmniejszają ryzyko powstawania stanów zapalnych dróg oddechowych.

Alergia pokarmowa - zalecane produkty

  • kwasy tłuszczowe omega-3 (olej z siemienia lnianego, olej sojowy, kiełki pszenicy, ryby morskie i GLA (olej z wiesiołka i ogórecznika)
  • owoce i warzywa, które działają przeciwzapalnie i stymulują układ odpornościowy. Szczególnie korzystny wpływ na funkcjonowanie płuc ma spożywanie jabłek
  • błonnik zawarty w pełnych ziarnach, otrębach, orzechach i nasionach

  • produkty o dużej zawartości magnezu (otręby, migdały, suszone morele - najlepiej niesiarkowane)
  • produkty bogate w cynk (pestki dyni, chuda szynka i wołowina, ciemne mięso indyka i kurczaka)
  • bakterie probiotyczne, których rozwojowi sprzyjają łuski ziaren i nasion