Skomponuj kanapkę idealną

kanapka fot. Panthermedia
Smaczna, zdrowa i łatwa do przygotowania kanapka to wciąż numer jeden wśród porannych dań. Podpowiemy ci, jak ją przygotować.
/ 20.06.2018 13:24
kanapka fot. Panthermedia

Aby stworzyć najbardziej wartościową kanapkę porównujemy te, stworzone z pięciu rodzajów chleba. Zobacz, ile mają kalorii i która o poranku powinna gościć na twoim talerzu.

Aby nie zrobić bałaganu, w każdej kanapce znajdują się te same produkty. Są nimi:

  • plaster żółtego sera
  • 2 plastry chudej szynki
  • 2 liście sałaty
  • łyżeczka musztardy
  • 2 krążki pomidora

Dobierz najlepsze pieczywo

  • Wafle ryżowe - w sumie 270 kcal

Zalety -  wafle ryżowe mają śladowe ilości cukru i tłuszczu i są niskokaloryczne, więc nie tuczą.
Wady - zawierają niewiele błonnika, co sprawia, że sycą na krótko. Ponieważ wafle są sztywne, łatwo się łamią, a nadzienie może z nich wypadać.

  • Tortilla - w sumie 310 kcal

Zalety - kukurydziana tortilla ma niewiele kalorii, a dużo błonnika i białka. To idealny wybór na lunch.
Wady - placki mogą zawierać sporo soli (nawet 850 mg w 100 g), a także konserwanty, czasami barwniki. Dlatego przed zakupem sprawdź informacje na opakowaniu.

  • Chleb razowy - w sumie 380 kcal

Zalety - żytni razowy chleb ma dużo błonnika oraz cenne witaminy i składniki mineralne. No i ten tradycyjny smak!
Wady - to dość kaloryczny wybór, więc kromki powinny być cienkie. Trzeba uważać, aby pieczywo nie było barwione karmelem (naturalny razowiec ma szarawy kolor).

  • Chrupkie pieczywo - w sumie 310 kcal

Zalety - ta wersja jest najmniej kaloryczna, bo kromka chrupkiego pieczywa ma ok. 20 kcal.
Wady - niektóre rodzaje chlebka mają mało błonnika, więc po zjedzeniu kanapki szybko jesteś głodna. Wybieraj gatunki, które mają co najmniej 5 g
błonnika (w 100 g produktu).

Redakcja poleca

REKLAMA