Choć whisky zwykle nie kojarzy się z trunkiem towarzyszącym jedzeniu, to w rzeczywistości stanowić może wyśmienity dodatek do niektórych potraw. Najlepiej wiedzą o tym Szkoci, którzy – konsumując swoje narodowe dania – lubią obficie raczyć się równie ...
Czytaj więcej
Dieta o niskiej zawartości cholesterolu powinna być podstawą żywienia osób zmagających się z hipercholesterolemią, chorobami serca, wątroby, cukrzycą, otyłością i następstwami miażdżycy naczyń krwionośnych, jak np. stany po zawałach serca i udarach mózgu.
Czytaj więcej
Stół jest jednym z ważniejszych sprzętów domowych, wokół niego toczy się życie rodzinne. Podobnie jak we Włoszech w hiszpańskich domach dzieci są pełnoprawnymi biesiadnikami. Oto hiszpańskie przyzwyczajenia jedzeniowe.
Czytaj więcej
Należy zwrócić szczególną uwagę na witaminy antyoksydacyjne tj. witamina A, E, C oraz kwas foliowy. Ponieważ hamują one utlenianie nienasyconych kwasów tłuszczowych w organizmie, mają więc działanie przeciwmiażdżycowe.
Czytaj więcej
Prawie każdy z nas cierpi czasem na bóle głowy. Niektórych jednak co pewien czas dopadają bóle migrenowe. Mogą one być wywołane przez pożywienie zawierające tyraminę.
Czytaj więcej
Kolejne substancje, bez których codzienna praca umysłowa małego ucznia, mogłaby pójść na marne, to pierwiastki, jak magnez i potas, witaminy z grupy B oraz pozytywnie oddziałujące na układ nerwowy substancje – lecytyna i luteina.
Czytaj więcej
Życie w biegu, stres, spadki formy, wahania nastroju – to wszystko razem wzięte jest niekorzystne dla organizmu człowieka. Wymienione czynniki należą do głównych przyczyn zespołu jelita drażliwego.
Czytaj więcej