OGÓLNE ZASADY SANITARNE PODCZAS ORGANIZACJI PRZYJĘĆ

napisał/a: WIDEOFILM 2007-02-21 23:26
PODSTAWOWE ZASADY HIGIENY,KTÓRE
POWINNY BYĆ PRZESTRZEGANE PRZY
ORGANIZACJI PRZYJĘĆ PRYWATNYCH

1.Wyeliminować wszystkie potrawy z dodatkiem surowych jaj
na przykład: serki na zimno, torty z kremami przygotowanymi
z surowych jaj, majonezy, tatar z jajkiem. Niedopuszczalne jest
stosowanie jaj stłuczek.
2.Jaja używane do potraw, ciast, klusek itp. dokładnie myć przed
wybiciem i wyparzaæ przez 10 sek. we wrzącej wodzie.
3.Dania garmażeryjne typu: sałatki jarzynowe, ryby w galarecie,
nóżki w galarecie, potrawy z mięs mielonych /pasztety,rolady,klops/
wyroby podrobowe bezpośrednio po przygotowaniu przechowywać
w lodówce.
4.Przechowywać surowe mięso, kurczaki i jaja w domowych lodówkach
na oddzielnych półkach izolując je od gotowych potraw poprzez
szczelne opakowanie.
5.Wszystkie potrawy przygotowywać wyłącznie ze świeżych surowców
wiadomego pochodzenia możliwie jak najkrócej przed przyjęciem.
/mięso wyłącznie badane weterynaryjnie/
6.Sprzęt i narzędzia używane do czyszczenia warzyw,ryb,podziału mię-
sa kurcząt po zakończeniu tych czynności dokładnie umyć,wyparzyć.
Sprzętu niewyparzonego nie wolno używać do porcjowania gotowych
wyrobów.
7.Potrawy łatwo psujące się przygotowywać w ilościach odpowiadają
cych liczbie gości, tak aby nie były one spożywane przez kilka dni.
8.Wszystkie potrawy łatwo psujące przechowywać wyłącznie w czys-
tych i sprawnych lodówkach w temp od 0 st. do +4 st.C
9.Przy przygotowywaniu przyjęcia przestrzegać skrupulatnie higieny
osobistej, sprzętu, urządzeń i pomieszczenia kuchni.

OSOBY przygotowujące posiłki powinny często myć ręce, mieć zakryte
włosy, zabezpieczyć własną odzież czystym fartuchem roboczym. Potraw
nie mogą przygotowywać osoby chore zwłaszcza na choroby układu
pokarmowego. Osoby pracujące bezpośrednio z żywnością winny
legitymować się ważną książeczką zdrowia.
W pomieszczeniu kuchennym należy zachować czystość ,nie gromadzić
odpadków, nie dopuszczać do przebywania zwierząt domowych
jak psy lub koty.

OPRACOWANIE: WSSE Lublin
napisał/a: Angelika1 2007-02-22 11:54
Żenyśmy my chociaż wiedzieli, co restaurator i kucharki z tym robią
napisał/a: WIDEOFILM 2007-02-22 13:43
Angelika napisal(a):Żenyśmy my chociaż wiedzieli, co restaurator i kucharki z tym robią

Spokojnie: restauratorzy dobrze pilnują tych spraw, bo jakby co, no to Wiesz...wolę tego tematu nie rozwlekać.
napisał/a: Angelika1 2007-02-22 13:54
WIDEOFILM napisal(a):Spokojnie: restauratorzy dobrze pilnują tych spraw, bo jakby co, no to Wiesz...wolę tego tematu nie rozwlekać.
- mam nadzieję, bo inaczej ich zgłosimy do sanepidu.
napisał/a: palika 2007-02-22 16:09
WIDEOFILM napisal(a):Spokojnie: restauratorzy dobrze pilnują tych spraw, bo jakby co, no to Wiesz...wolę tego tematu nie rozwlekać.


Ja bym sie klocila...Bylam na praktykach w restauracji i napatrzylam sie wlasnie co prywatni restauratorzy potrafia .Ale wole tego nie wywlekac
napisał/a: WIDEOFILM 2007-02-22 16:18
palika napisal(a):Bylam na praktykach w restauracji i napatrzylam sie wlasnie co prywatni restauratorzy potrafia

Do czasu,do czasu.... wcześniej czy później szydło z wora wyjdzie.
napisał/a: Angelika1 2007-02-23 09:17
Oj różnie to bywa