JEDZENIE NA WESELU
napisał/a:
Tośka
2006-11-19 12:32
Anetka napisalam tylko że się z tym nie spotkałam :) A fakt że różnych tradycji weselno -ślubnych jest tyle że oszaleć można :)
Ja tam lubie flaczki :D
Ja tam lubie flaczki :D
napisał/a:
samsam
2006-11-19 12:44
Też ich nie cierpię, ale jest wielu zwoleników tej potrawy (zwłaszcza wsród mężczyzn)
napisał/a:
atka83
2006-11-19 13:35
sylwia napisał/a:
flaczki,
ble...
Ja tam lubie flaczki
Ja też lubie flaczki,a niektórzy patrzą na to z obrzydzeniem
napisał/a:
Marusia
2006-11-19 23:43
No dobrze, biorę się za przepisywanie menu
Mam 2 wersje- przepiszę tą z wesela jednodniowego, bo jest nowsza- tegoroczna. No i nie chce mi się pisać listy z dwóch dni wesela... ;)
Obiad:
- rosół z makaronem
- rolada śląska
- rolada z indyka z pieczarkami
- kotlet schabowy panierowany w migdałach
- kotlet z kurczaka
- pieczeń wieprzowa
- faszerwane udko z kurczaka
- karczek peklowany
- kotlet z kurczaka z szynką i serem
- schab "po texasku"
- kotlet de vollay
- kluski śląskie (białe i ciemne)
- ziemniaki z wody
- sałatka z białej kapusty
- sałatka z czerwonej kapusty
- surówka z selera
- buraczki
Deser:
- kawa lub herbata
- owoce
- kruche ciasteczka
- ciasto kokosowo-orzechowe
- ciasto prince-polo
- ciasto ptasie mleczko z owocami i galaretką
- ciasto rafaello
- ciasto tiramisu
- ciasto z masą czekoladową
- tort czekoladowy, cytrynowy i bakaliowy
Zimna płyta:
- bankietowy półmisek wędlin i serów
- schab faszerowany śliwką i morelą
- roladki szynkowe z puchem chrzanowym
- galantyna z kurczaka
- śledź po japońsku
- śledź w oleju
- galaretka drobiowa
- ozorki w galarecie
- zestaw marynatów
- jaja w sosie tatarskim
- sałatka z sera i ananasa
- sałatka szwedzka
- pieczywo i masło
Kolacja I:
- szaszłyki drobiowe
- frankfuterki
- skrzydełka z sezamem/ śliwki z boczkiem
- sałatka jarzynowa
- mięso z obiadu na ciepło
- kluski panierowane
Kolacja II:
- "płonący" udziec wieprzowy
- kapusta zasmażana
- ziemniaki z kociołka
Kolacja III:
- barszcz/ bulion
- sok owocowy/ woda mineralna niegazowana
- 1 litr piwa/ 2 lampki wina na 1 osobę (gratis)
- szampan i chleb weselny "na przywitanie" (gratis)
Ufff... :)
Mam 2 wersje- przepiszę tą z wesela jednodniowego, bo jest nowsza- tegoroczna. No i nie chce mi się pisać listy z dwóch dni wesela... ;)
Obiad:
- rosół z makaronem
- rolada śląska
- rolada z indyka z pieczarkami
- kotlet schabowy panierowany w migdałach
- kotlet z kurczaka
- pieczeń wieprzowa
- faszerwane udko z kurczaka
- karczek peklowany
- kotlet z kurczaka z szynką i serem
- schab "po texasku"
- kotlet de vollay
- kluski śląskie (białe i ciemne)
- ziemniaki z wody
- sałatka z białej kapusty
- sałatka z czerwonej kapusty
- surówka z selera
- buraczki
Deser:
- kawa lub herbata
- owoce
- kruche ciasteczka
- ciasto kokosowo-orzechowe
- ciasto prince-polo
- ciasto ptasie mleczko z owocami i galaretką
- ciasto rafaello
- ciasto tiramisu
- ciasto z masą czekoladową
- tort czekoladowy, cytrynowy i bakaliowy
Zimna płyta:
- bankietowy półmisek wędlin i serów
- schab faszerowany śliwką i morelą
- roladki szynkowe z puchem chrzanowym
- galantyna z kurczaka
- śledź po japońsku
- śledź w oleju
- galaretka drobiowa
- ozorki w galarecie
- zestaw marynatów
- jaja w sosie tatarskim
- sałatka z sera i ananasa
- sałatka szwedzka
- pieczywo i masło
Kolacja I:
- szaszłyki drobiowe
- frankfuterki
- skrzydełka z sezamem/ śliwki z boczkiem
- sałatka jarzynowa
- mięso z obiadu na ciepło
- kluski panierowane
Kolacja II:
- "płonący" udziec wieprzowy
- kapusta zasmażana
- ziemniaki z kociołka
Kolacja III:
- barszcz/ bulion
- sok owocowy/ woda mineralna niegazowana
- 1 litr piwa/ 2 lampki wina na 1 osobę (gratis)
- szampan i chleb weselny "na przywitanie" (gratis)
Ufff... :)
napisał/a:
iwa2
2006-11-20 07:39
A my menu będziemy ustalać 2 tygodnie przed weselem i wtedy też musimy zapłacić 80% ceny za sale.
napisał/a:
Goska1
2006-11-20 08:53
widze ,ze faktycznie nie tylko co kraj to obyczaj , ale rowniez co miasto .......
Mam nadzieje,ze tak czy inaczej wszystkim bedzie odpowiadal sposob podania jedzenia
Pozdrawiam
Mam nadzieje,ze tak czy inaczej wszystkim bedzie odpowiadal sposob podania jedzenia
Pozdrawiam
napisał/a:
Angelika1
2006-11-20 09:07
My jesteśmy za podawaniem już ułozonych porcji, chcemy uniknac sytuacji, gdy goście rzucą się z widelacmi na półmiski. Każdy dostanie swój talerz z własną porcyjką.
Menu wstępne mamy, jutro moze je wklepię, ale ostateczną wersję będziemy ustalac na dwa tygodnie przed ślubem.
Menu wstępne mamy, jutro moze je wklepię, ale ostateczną wersję będziemy ustalac na dwa tygodnie przed ślubem.
napisał/a:
Marusia
2006-11-20 11:12
Angelika- a co jest złego w takiej sytuacji? Czemu goście mieliby nie brać sobie jedzenia z półmisków?
Ja też będę ustalać menu kilka tygodni przed ślubem. To jest przykładowe menu, z którego możemy wykreślać potrawy (dodawać inne też- choć uważam to za zbędne ;) )
Ja też będę ustalać menu kilka tygodni przed ślubem. To jest przykładowe menu, z którego możemy wykreślać potrawy (dodawać inne też- choć uważam to za zbędne ;) )
napisał/a:
Angelika1
2006-11-20 11:54
Byłam na kilu weselach, gdZie podawano cieple dania półmiskowo, nie wyglądalo to zbyt fajnie. Tym bardziej, że obsługa dała za mało porcji mięsa, w związku z czym panowaa zasada, kto pierwszy, ten lepszy. Nie chcę, aby u mnie tak było. Poza tym robimy miejsce w restauracji, która podaje potrawy w pięknie przystrojony sposób, więc chcemy, aby nasi goście mieli również na talerzu ucztę wizualną Dlatego każdy dostanie, to co sobie wybierzez z menu i będzie w porządku.
Zresztą to chyba oczywiste, że w restauracji podaje się jedzenie porcjowane, a nie na półmiskach.
Ale każdy zrobi, jak woli. My may taki plan i go sie trzymamy.
Zresztą to chyba oczywiste, że w restauracji podaje się jedzenie porcjowane, a nie na półmiskach.
Ale każdy zrobi, jak woli. My may taki plan i go sie trzymamy.
napisał/a:
samsam
2006-11-20 11:58
Chyba na wiekszosci weselach tak jest. Kelnerom w ten sposób jest łatwiej. Obsłużyc jednoczesbie tak dużą ilosć gosci to nie lada wyzwanie )
Chyba najwazniejsze w tym wszystkim jest to, aby porcji wystarczyło dla wszystkich.
napisał/a:
Angelika1
2006-11-20 13:57
Dokłasdnie, ważne, aby kazdy gość czuł się zauważony i był zadowolony z obsługi i nie musial sie o nic martwić.
A może zrobimy ankietę?
Pólmiski czy porcje?
A może zrobimy ankietę?
Pólmiski czy porcje?