JEDZENIE NA WESELU

napisał/a: Tośka 2006-11-19 12:32
Anetka napisalam tylko że się z tym nie spotkałam :) A fakt że różnych tradycji weselno -ślubnych jest tyle że oszaleć można :)

Anetka napisal(a):
sylwia napisal(a):flaczki,
ble...


Ja tam lubie flaczki :D
napisał/a: samsam 2006-11-19 12:44
Też ich nie cierpię, ale jest wielu zwoleników tej potrawy (zwłaszcza wsród mężczyzn)
napisał/a: atka83 2006-11-19 13:35
Tośka napisal(a):Anetka napisał/a:

sylwia napisał/a:
flaczki,

ble...

Ja tam lubie flaczki
\
Ja też lubie flaczki,a niektórzy patrzą na to z obrzydzeniem
napisał/a: Marusia 2006-11-19 23:43
No dobrze, biorę się za przepisywanie menu
Mam 2 wersje- przepiszę tą z wesela jednodniowego, bo jest nowsza- tegoroczna. No i nie chce mi się pisać listy z dwóch dni wesela... ;)

Obiad:
- rosół z makaronem
- rolada śląska
- rolada z indyka z pieczarkami
- kotlet schabowy panierowany w migdałach
- kotlet z kurczaka
- pieczeń wieprzowa
- faszerwane udko z kurczaka
- karczek peklowany
- kotlet z kurczaka z szynką i serem
- schab "po texasku"
- kotlet de vollay
- kluski śląskie (białe i ciemne)
- ziemniaki z wody
- sałatka z białej kapusty
- sałatka z czerwonej kapusty
- surówka z selera
- buraczki

Deser:
- kawa lub herbata
- owoce
- kruche ciasteczka
- ciasto kokosowo-orzechowe
- ciasto prince-polo
- ciasto ptasie mleczko z owocami i galaretką
- ciasto rafaello
- ciasto tiramisu
- ciasto z masą czekoladową
- tort czekoladowy, cytrynowy i bakaliowy

Zimna płyta:
- bankietowy półmisek wędlin i serów
- schab faszerowany śliwką i morelą
- roladki szynkowe z puchem chrzanowym
- galantyna z kurczaka
- śledź po japońsku
- śledź w oleju
- galaretka drobiowa
- ozorki w galarecie
- zestaw marynatów
- jaja w sosie tatarskim
- sałatka z sera i ananasa
- sałatka szwedzka
- pieczywo i masło

Kolacja I:
- szaszłyki drobiowe
- frankfuterki
- skrzydełka z sezamem/ śliwki z boczkiem
- sałatka jarzynowa
- mięso z obiadu na ciepło
- kluski panierowane

Kolacja II:
- "płonący" udziec wieprzowy
- kapusta zasmażana
- ziemniaki z kociołka

Kolacja III:
- barszcz/ bulion

- sok owocowy/ woda mineralna niegazowana
- 1 litr piwa/ 2 lampki wina na 1 osobę (gratis)
- szampan i chleb weselny "na przywitanie" (gratis)

Ufff... :)
napisał/a: iwa2 2006-11-20 07:39
A my menu będziemy ustalać 2 tygodnie przed weselem i wtedy też musimy zapłacić 80% ceny za sale.
napisał/a: Goska1 2006-11-20 08:53
widze ,ze faktycznie nie tylko co kraj to obyczaj , ale rowniez co miasto .......
Mam nadzieje,ze tak czy inaczej wszystkim bedzie odpowiadal sposob podania jedzenia
Pozdrawiam
napisał/a: Angelika1 2006-11-20 09:07
My jesteśmy za podawaniem już ułozonych porcji, chcemy uniknac sytuacji, gdy goście rzucą się z widelacmi na półmiski. Każdy dostanie swój talerz z własną porcyjką.
Menu wstępne mamy, jutro moze je wklepię, ale ostateczną wersję będziemy ustalac na dwa tygodnie przed ślubem.
napisał/a: Marusia 2006-11-20 11:12
Angelika- a co jest złego w takiej sytuacji? Czemu goście mieliby nie brać sobie jedzenia z półmisków?

Ja też będę ustalać menu kilka tygodni przed ślubem. To jest przykładowe menu, z którego możemy wykreślać potrawy (dodawać inne też- choć uważam to za zbędne ;) )
napisał/a: Angelika1 2006-11-20 11:54
Byłam na kilu weselach, gdZie podawano cieple dania półmiskowo, nie wyglądalo to zbyt fajnie. Tym bardziej, że obsługa dała za mało porcji mięsa, w związku z czym panowaa zasada, kto pierwszy, ten lepszy. Nie chcę, aby u mnie tak było. Poza tym robimy miejsce w restauracji, która podaje potrawy w pięknie przystrojony sposób, więc chcemy, aby nasi goście mieli również na talerzu ucztę wizualną Dlatego każdy dostanie, to co sobie wybierzez z menu i będzie w porządku.
Zresztą to chyba oczywiste, że w restauracji podaje się jedzenie porcjowane, a nie na półmiskach.
Ale każdy zrobi, jak woli. My may taki plan i go sie trzymamy.
napisał/a: samsam 2006-11-20 11:58
Angelika napisal(a):Byłam na kilu weselach, gdZie podawano cieple dania półmiskowo,

Chyba na wiekszosci weselach tak jest. Kelnerom w ten sposób jest łatwiej. Obsłużyc jednoczesbie tak dużą ilosć gosci to nie lada wyzwanie )
Chyba najwazniejsze w tym wszystkim jest to, aby porcji wystarczyło dla wszystkich.
napisał/a: Angelika1 2006-11-20 13:57
Dokłasdnie, ważne, aby kazdy gość czuł się zauważony i był zadowolony z obsługi i nie musial sie o nic martwić.
A może zrobimy ankietę?
Pólmiski czy porcje?
napisał/a: Martunia79 2006-11-29 21:54
Porcje


[ Dodano: 2006-11-29, 21:55 ]
Porcje