POLECAMY

Weselne menu

Jak mówi stare powiedzenie - „Polak głodny to Polak zły”. Bez dobrego jedzenia nie ma udanego przyjęcia weselnego! Niesmaczne, zimne potrawy - lub co gorsza - ich niedostatek to gwarancja weselnej porażki. O czym należy pamiętać, wybierając menu na swoje wesele?

Jak mówi stare powiedzenie - „Polak głodny to Polak zły”. Bez dobrego jedzenia nie ma udanego przyjęcia weselnego! Niesmaczne, zimne potrawy - lub co gorsza - ich niedostatek to gwarancja weselnej porażki. O czym należy pamiętać, wybierając menu na swoje wesele?

Weselne menu!

Fot. Depositphotos

Mówi się, że na weselu najważniejsza jest dobra muzyka, wysokiej jakości alkohol i smaczne jedzenie. Co serwuje się obecnie na przyjęciach weselnych i ile to kosztuje? Na co należy zwrócić uwagę przy wyborze sali weselnej i cateringu?

Ilość jedzenia

Goście weselni jedzą praktycznie cały czas, dlatego stoły muszą być pełne. Świeże, ciepłe dania powinny być przynoszone co godzinę lub półtorej (minimum 6 gorących posiłków nie licząc obiadu). Zimne przekąski (minimum 7 rodzajów) powinny być regularnie donoszone, a ciasto i owoce uzupełniane. Standardowo menu weselne składa się z przystawki (choć nie zawsze), pierwszego dania – zupy (rosół, krem z kurek, orkiszowa), drugiego dania (kilka rodzajów mięs do wyboru z ziemniakami, frytkami, kluskami lub ryżem i bukietem surówek), bufetu zimnego (przekąski, np. sałatki, galarety, ryby, itp.), bufetu ciepłego (np. flaki, barszcz z krokietem, udka kurczaka), deseru (tort, ciasta do wyboru, lody). Propozycje dań znajdziesz tutaj: Przykładowe menu weselne

Urozmaicenie

Goście powinni mieć możliwość wyboru. Jeśli na weselu będą osoby, które nie jedzą mięsa, warto zadbać o to, by na stołach znajdowały się także dania dla wegetarian. Na przykład zamiast kotletów de volaille wybrać panierowanego camemberta, a zamiast barszczyku z pasztecikiem – barszcz z krokietem z kapustą i grzybami. Jeśli na weselu będą bawić się obcokrajowcy, miło będzie zaproponować im coś z kuchni światowej. Zamiast bigosu można zaproponować na przykład owoce morza czy sushi.

Ciekawym rozwiązaniem są „stoły wiejskie”. Na co dzień goście rzadko mają okazję jeść swojskie wędliny, domowej roboty smalczyk, czy tradycyjny chleb na zakwasie. Aby stół nie sprawiał wrażenia „ciężkostrawnego”, można urozmaicić go różne, swojskie pierogi (hit na weselach), a także o deskę z serami (żółtymi, pleśniowymi) oraz świeże warzywa i zioła. Jeśli sala weselna jest duża, takich „punktów tematycznych” można stworzyć więcej. Zwykle sprawdza się stół z alkoholem (bo nie wszyscy goście weselni piją wódkę) i stół słodkości (z czekoladową fontanną i domowymi wypiekami).

Podanie i dekoracja

Jedzenie podane w apetyczny sposób to także dekoracja stołu, ale nie należy z nią przesadzać. Czasem na półmiskach dekoracji jest więcej niż samej potrawy, a nikt nie lubi kiedy się go oszukuje. Jedzenie powinno być podane estetycznie, czysto. Napoje powinny być podane w dzbankach. Wielkie kartony z sokami i butelki z wodą potrafią oszpecić nawet najpiękniej przystrojony stół. Bardzo ważny jest personel, który serwuje dania. Powinien sprawnie poruszać się między stołami (nikt nie lubi długo czekać na jedzenie, czy posprzątanie) i być sympatyczny. Kelnerzy powinni mieć związane włosy i być do siebie podobnie ubrani (strój firmowy albo biała koszula i ciemne spodnie lub spódniczka oraz płaskie buty). A co najważniejsze – muszą mieć ważną książeczkę z sanepidu.

Jedzenie na wynos

Większość sal weselnych umożliwia parze młodej zabranie niezjedzonych dań. Należy to jednak wcześniej ustalić z kuchnią, żeby ich nie wyrzuciła lub nie rozdzieliła między swoich pracowników. Warto kupić komplet plastikowych opakowań i poprosić o zapakowanie dań i ciast dla chętnych gości na koniec wesela.

Koszty

Cena „za talerzyk” zależy od estetyki wnętrza, lokalizacji sali, ogrodu lub tarasu, sąsiedztwa ruchliwej ulicy, rodzaju użytych dekoracji, liczby toalet, liczebności obsługi, ale przede wszystkim od jakości serwowanych potraw i tego, kto przygotowuje jedzenie na wesele! Z reguły najdroższe są restauracje hotelowe, potem firmy cateringowe, które dowożą gotowe jedzenie na salę bankietową. Taniej jest w wiejskich salach weselnych z kuchnią zatrudniającą kucharki z okolicznych miejscowości, a najtaniej wychodzi zebranie własnego personelu i samodzielne zrobienie zakupów na wesele. Obecnie ceny za wyżywienie i obsługę kelnerską w salach weselnych wahają się od 130 do 250 złotych za osobę. Zazwyczaj do tej ceny należy doliczyć dodatkowo koszt alkoholu, tortu, ciast i owoców. Dlatego zanim zdecydujemy się rezerwację, należy zadać kilka pytań właścicielowi lokalu:

  • czy w cenę wliczony jest tort? (zwykle dopłaca się około 500 zł);
  • czy w cenę wliczone jest przywitanie chlebem i solą oraz toast szampanem?;
  • czy wliczone są ciasta? (zwykle dopłaca się około 600 zł);
  • czy wliczone są owoce? (zwykle dopłaca się około 300 zł);
  • czy wliczone są napoje – soki, woda?;
  • czy obowiązuje limitowanie napojów – jak wygląda rozliczenie?;
  • czy serwowane są napoje gorące? Czy kawa jest z ekspresu, a możne rozpuszczalna lub z termosu?;
  • czy w cenę wliczony jest koszt wódki i innego alkoholu? Jeśli nie, czy można przywieźć swój alkohol? (zwykle wychodzi taniej o jakieś 30%);
  • czy wliczona jest dekoracja sali i stołów? (nieraz trzeba dopłacić około 200 zł, żeby dekoracja pasowała do koloru dodatków panny młodej);
  • czy wliczony jest koszt swojskiego stołu? (Zwykle dopłaca się około 600 złotych);
  • ile należy dopłacić do poprawin i jakie posiłki są serwowane.

Aby wybrać odpowiedni lokal i catering bardzo pomocne są fora i portale internetowe. Opinie innych par młodych mogą wam pomóc w trafnym wyborze.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (10)
/rok temu
Polecam pomyśleć też o dobrej kawie, herbata i inne napoje też się przydadzą ;) Może taki mini barek, mobilny? Coś takiego jest chyba coraz bardziej popularne, u nas w Krakowie coś takiego oferuje perfect service
/3 lata temu
Przygotowanie takiej imprezy jest nie lada wyzwaniem:) Trzeba mieć nie tyle co kasy sporo ale i głowę pełną pomysłów. A jedzenie musi byc tak dobrane żeby wódka dobrze wchodziła;)
/3 lata temu
Musi byc na weselu sporo i ciepłych dań i przekąsek żeby dobrze wódeczkę się piło;)
POKAŻ KOMENTARZE (7)