Jakie zioła są najlepsze dla Raka?

Jakie zioła są najlepsze dla Raka?

Większość chorób dotykających ten znak spowodowana jest ich uczuciowym podejściem do życia. Raki na ogół są samotnikami – żeby nie rzec egocentrykami, zamykającymi się w sobie, ale potrafią być też bardzo oddanymi przyjaciółmi.
/ 30.09.2016 16:35
Jakie zioła są najlepsze dla Raka?

Ich niedomagania to często dolegliwości żołądkowe, spowodowane silnymi emocjami i ogromną wrażliwością. Wyjątkowo niekorzystny dla Raków jest nałóg nikotynowy, który prowadzi do chorób gardła i innych poważnych chorób. Najbardziej destrukcyjny dla tego znaku jest jednak stres, powodujący wrzody żołądka i inne przypadłości gastryczne, bo jelita, żołądek i system trawienny to najsłabsze punkty Raka. Często tworzą się im torbiele i łagodne guzki w okolicach piersi i narządów rodnych.

W „raczkowych” niedomaganiach pomocna będzie na pewno psychoterapia wspomagana ziołami takimi jak: żywokost, majeranek, koper włoski, przylaszczka pospolita, nagietek i rozmaryn.

Kochają jeść, są urodzonymi kucharzami – a przede wszystkim zaś ogromnymi smakoszami. Lubią prostą, tradycyjną kuchnię (domową). Uwielbiają piec ciasta i robić różne desery. A z potraw – wprost przepadają za risotto, drobiem, bardzo lubią też ryby i jarzyny. Powinny uzupełniać niedobory krzemu, fosforanu sodu. Ze sportów mnóstwo satysfakcji daje im pływanie, siatkówka i koszykówka. Słabostkę Raków stanowią wszelkie czekolady, czekoladki, pralinki itp.

Maść majerankowa

Otarty majeranek wymieszać (utrzeć) w takich samych proporcjach ze smalcem – najlepiej domowej roboty, postawić w chłodnym miejscu a na drugi dzień przetopić i odcisnąć zielony tłuszcz. Do tego można dodać olejku majerankowego lub sosnowego (proporcja: 1 kropla na 1 dag smarowidła). Wprowadzać do nosa na waciku kilka razy dziennie (zapobiegawczo) lub tylko na noc już przy katarze i bólach zatok nosowych. Maść ta przynosi ulgę także w stłuczeniach i opuchliźnie. Taką gotową maść można również kupić w aptece.

Napar z nagietka

1 łyżeczkę kwiatów nagietka zalać wrzątkiem i zaparzać przez około 10 minut. Pić taką dawkę przed każdym posiłkiem. Przy bólach menstruacyjnych pić napar już tydzień przed terminem wystąpienia miesiączki.