Przed czym trzeba powstrzymać się w restauracji?

Przed czym trzeba powstrzymać się w restauracji?
Restauracje, kawiarnie, bary, jadłodajnie – bez względu na miejsce, w którym przyszło Ci spożywać posiłek nie możesz zapomnieć o dobrych manierach. Oto kilka cennych wskazówek.
/ 30.04.2011 14:54
Przed czym trzeba powstrzymać się w restauracji?

Okrycia wierzchnie

Należy je zdjąć i postawić w stosownym miejscu, najczęściej na wieszaku. W złym tonie jest kładzenie kurtek i płaszczy na siedzeniu obok. Ważna informacją dla kobiet jest fakt, że będąc w kawiarni – kobieta może nie zdejmować okrycia wierzchniego.

Miejsce na sali konsumpcyjnej

Wybór miejsca nie jest trudny. Trzeba je najpierw zamówić lub wejściu na salę zająć, jeden z wolnych stolików – należy zwrócić uwagę, by stolik nie był opatrzony rezerwacją. Dobrze jest wybierać stoliki pod ścianą lub blisko okien – jeśli zapewniają ładny widok. Ważna uwaga dotyczy zajmowania miejsc – kobieta siada tak, by mieć widok na cała salę. Nigdy nie żądaj otrzymania stolika, który już jest zajęty, chyba, że masz potwierdzenie zrobionej rezerwacji, ale nawet wtedy zrób to w kulturalny i cichy sposób. 

Polecamy: Trudności podczas przyjęcia - co robić?

Gdy jesteś zaproszony i możesz wybrać danie

Pamiętaj, by wybierać dania ze środkowego przedziału cenowego. Jeśli jesteś zaproszony na obiad zacznij zamawianie od zupy. Nie zamawiaj dań, co do których nie masz pewności jak będą podane.

Serwetka

Dużą płócienną serwetkę należy rozłożyć sobie na klanach, a w razie potrzeby można jej użyć by delikatnie obetrzeć sobie usta. Pod żadnym pozorem na wkładaj serwetki za kołnierzyk koszulki, czy dekolt sukienki.
Sztućce i kultura jedzenia

Nie wolno chlipać ani siorbać zup. Źle widziane jest również przechylanie głębokiego talerza, by wyjeść resztki zupy. Można natomiast wypić pozostałości zupy, która została podana w miseczce z jednym lub dwoma uszami. 

Czytaj także: Toasty oficjalne - na różne okazje

Redakcja poleca

REKLAMA