Przypomnę najpierw skrótowo same główne zasady.
• Wina białe podajemy przed winami czerwonymi.
• Wina wytrawne przed słodkimi.
• Wina młode przed starszymi.
• Wina lekkie przed cięższymi.
Oczywiście odstępstwa od tych zasad są często niezbędne. Wówczas też, gdy się ich dopuścisz nikt nie powinien oskarżać Cię o nieznajomość zasad serwowania wina. Podając na przykład do obiadu wino czerwone, a po obiedzie wino białe deserowe łamiesz zasadę najpierw białe wino, a potem czerwone, ale jesteś w zgodzie z logiką i absolutnie nie można takiego zachowania nazwać błędem.
Spróbuję wymienić kilka najpowszechniejszych błędów podczas serwowania wina. Niektóre wcale nie wymagają wielkiej wiedzy winiarskiej – po prostu nieco taktu i zdrowego rozsądku.
Nadmierna szczodrość
Wina powinno się nalewać do mniej więcej połowy kieliszka w przypadku win białych i 1/3 przy winach czerwonych.
Gdy, jako gospodarz nalejesz gościom kieliszek "do pełna" niemożliwym stanie się zakręcenie kieliszkiem w celu wydobycia cięższych aromatów.
Polecamy: Podawanie szampana
Nieprawidłowe kieliszki
Nie mam tu na myśli nadmiernej przesady. Są na rynku dostępne osobne kieliszki do bliźniaczych win Barolo i Barbaresco, jest to bardziej pomysł na drenaż kieszeni konsumenta niż rzeczywiste ułatwienie. Podział na kieliszki do win białych, czerwonych i musujących jest zupełnie wystarczający.
Pamiętaj, że im kieliszek prostszy, mniej zdobiony tym lepiej.
Niestety wciąż popularne są kieliszki z rżniętego szkła, często kolorowe. Być może wygląda to imponująco i iście barokowo, ale lepiej podać w nich kompot na tarasie niż wino.
Czytaj także: Dobieranie szkła