Do czego podaje się białe wino?

Zastanawiasz się, do jakich potraw pasuje białe wino? Oto mapa win, dzięki której bez problemu dobierzesz właściwy rodzaj trunku do dania.
/ 20.05.2010 08:21

Wina białe:

Wytrawne podajemy do: ryb, drobiu, owoców morza, delikatnych serów i zimnych przekąsek, zwłaszcza sałatek. Może ono też posłużyć za aperitif (pobudza apetyt).

Półwytrawne, podobnie jak wytrawne, doskonale pasuje do drobiu, ryb, zimnych przekąsek czy też do białego mięsa.

Półsłodkie również polecam do białego mięsa oraz do niektórych ryb.

Słodkie idealnie komponują z deserami, ciastami czy owocami.

Pamiętajmy, że wino białe podajemy w wyższych, smukłych kieliszkach. Temperatura trunku powinna mieścić się w przedziale 8-10 st. C.

Redakcja poleca

REKLAMA