Zabarwiony garnek emaliowany :(

napisał/a: ~Yarael Poof 2012-01-09 20:41
Dzień dobry.
Gotowałem ziemniaku w garnku emaliowanym a ze lubię aromat, dodałem ziół
prowansalskich do wody. I mam problem, bo garnek zafarbował, w każdym
razie pociemniał (był kremowo żółty). Mnie to specjalnie nie
przeszkadza, ale garnek nie mój. :(
Da się takie przebarwienie jakoś usunąć?

Maciej
napisał/a: ~XL 2012-01-09 20:46
Dnia Mon, 09 Jan 2012 20:41:12 +0100, Yarael Poof napisał(a):

> Dzień dobry.
> Gotowałem ziemniaku w garnku emaliowanym a ze lubię aromat, dodałem ziół
> prowansalskich do wody. I mam problem, bo garnek zafarbował, w każdym
> razie pociemniał (był kremowo żółty). Mnie to specjalnie nie
> przeszkadza, ale garnek nie mój. :(
> Da się takie przebarwienie jakoś usunąć?
>
> Maciej

Wodę z octem zagotuj - ale tyle, żeby zakrywała przebarwienia. Odstaw na
chwilę zaraz po zawrzeniu. Sprawdź efekt, w razie czego powtórz. Potem
dobrze wypłucz - najpierw ciepłą wodą, potem coraz chłodniejszą.
PS. Emalii nie wolno szorować metalowym zmywakiem ani ściernymi środkami!
--
XL
napisał/a: ~Yarael Poof 2012-01-09 22:36
W dniu 09-01-2012 20:46, XL pisze:

>>
>> Maciej
>
> Wodę z octem zagotuj - ale tyle, żeby zakrywała przebarwienia. Odstaw na
> chwilę zaraz po zawrzeniu. Sprawdź efekt, w razie czego powtórz. Potem
> dobrze wypłucz - najpierw ciepłą wodą, potem coraz chłodniejszą.
> PS. Emalii nie wolno szorować metalowym zmywakiem ani ściernymi środkami!

Dziś już nie będę smrodził, ale pytanie - ile tego octu? Garnek jest
chyba z 6 litrowy, wiec to 12 butelek octu...
Czy ileś octu na litr?

M.
napisał/a: ~XL 2012-01-09 22:49
Dnia Mon, 09 Jan 2012 22:36:20 +0100, Yarael Poof napisał(a):

> W dniu 09-01-2012 20:46, XL pisze:
>
>>>
>>> Maciej
>>
>> Wodę z octem zagotuj - ale tyle, żeby zakrywała przebarwienia. Odstaw na
>> chwilę zaraz po zawrzeniu. Sprawdź efekt, w razie czego powtórz. Potem
>> dobrze wypłucz - najpierw ciepłą wodą, potem coraz chłodniejszą.
>> PS. Emalii nie wolno szorować metalowym zmywakiem ani ściernymi środkami!
>
> Dziś już nie będę smrodził, ale pytanie - ile tego octu? Garnek jest
> chyba z 6 litrowy, wiec to 12 butelek octu...
> Czy ileś octu na litr?
>

Nie wiem, ja w podobnych sytuacjach daję orientacyjnie, może tutaj
wystarczy 2 litry octu i 4 litry wody - jeśli nie będzie zadowalającego
efektu, przetrzymaj CIEPŁY roztwór w garnku dłużej, aż zabarwienie
zblednie.


--
XL
napisał/a: ~Lebowski 2012-01-09 23:16
W dniu 2012-01-09 20:41, było cicho i spokojnie, aż tu Yarael Poof jak
pierdolnie:
> Dzień dobry.
> Gotowałem ziemniaku w garnku emaliowanym a ze lubię aromat, dodałem ziół
> prowansalskich do wody. I mam problem, bo garnek zafarbował, w każdym
> razie pociemniał (był kremowo żółty). Mnie to specjalnie nie
> przeszkadza, ale garnek nie mój. :(
> Da się takie przebarwienie jakoś usunąć?
>
> Maciej

Dobry zwyczaj nie pozyczaj.
napisał/a: ~jerzy.n" 2012-01-09 23:16

Użytkownik "Yarael Poof" napisał w
wiadomości news:jeffso$b2k$1@news.icpnet.pl...
> Dzień dobry.
> Gotowałem ziemniaku w garnku emaliowanym a ze lubię aromat, dodałem ziół
> prowansalskich do wody.
Nie próbowałem , są jakieś inne skojarzenia ?

napisał/a: ~Aicha 2012-01-10 06:54
W dniu 2012-01-09 22:49, XL pisze:

>>> Wodę z octem zagotuj - ale tyle, żeby zakrywała przebarwienia. Odstaw na
>>> chwilę zaraz po zawrzeniu. Sprawdź efekt, w razie czego powtórz. Potem
>>> dobrze wypłucz - najpierw ciepłą wodą, potem coraz chłodniejszą.
>>> PS. Emalii nie wolno szorować metalowym zmywakiem ani ściernymi środkami!
>>
>> Dziś już nie będę smrodził, ale pytanie - ile tego octu? Garnek jest
>> chyba z 6 litrowy, wiec to 12 butelek octu...
>> Czy ileś octu na litr?
>
> Nie wiem, ja w podobnych sytuacjach daję orientacyjnie, może tutaj
> wystarczy 2 litry octu i 4 litry wody - jeśli nie będzie zadowalającego
> efektu, przetrzymaj CIEPŁY roztwór w garnku dłużej, aż zabarwienie
> zblednie.

Ojtam zaraz tonę octu i 2 tony wody D
Ja biorę płyn (żel) Dosia do toalet, nalewam na dno odrobinę, potem
rozprowadzam po ściankach, uważając, żeby się nie polać, bo wybieli nie
tylko zabrudzenia. Czekam chwilę, aż zabarwienie zniknie, a potem płuczę
mnogo razy w zimnej wodzie, aż straci chlorowy zapach.
Z Domestosem i innymi podobnymi środkami nie próbowałam, od razu zastrzegam.
W ten sposób emalia odzyskuje zwykłą barwę, a wszelkie ciemne
zabarwienie garnków znika. Ocet to sobie można używać, jak się garnek
zakamieni.

--
Pozdrawiam - Aicha

Ze szkoły zostały mi tylko luki w wykształceniu
/Oskar Kokoschka/
napisał/a: ~jerzy.n" 2012-01-10 11:28

Użytkownik "jerzy.n" napisał w wiadomości
>
> Użytkownik "Yarael Poof" napisał w
> wiadomości news:jeffso$b2k$1@news.icpnet.pl...
>> Dzień dobry.
>> Gotowałem ziemniaku w garnku emaliowanym a ze lubię aromat, dodałem ziół
>> prowansalskich do wody.
Te ziemniaki z ziołami prowansalskimi to poważne ?

napisał/a: ~michalek" 2012-01-10 12:18

Użytkownik "jerzy.n" napisał w wiadomości
>
> Użytkownik "jerzy.n" napisał w wiadomości
> news:4f0b6761$0$1460$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> Użytkownik "Yarael Poof" napisał
>> w wiadomości news:jeffso$b2k$1@news.icpnet.pl...
>>> Dzień dobry.
>>> Gotowałem ziemniaku w garnku emaliowanym a ze lubię aromat, dodałem ziół
>>> prowansalskich do wody.
> Te ziemniaki z ziołami prowansalskimi to poważne ?


Nie wiem jak w czasie gotowania, ale przy odsmażaniu na patelni
(tak, żeby były takie przyrumienione plasterki) prawie zawsze daję rozmaryn
albo właśnie zestaw prowansalski.

M

napisał/a: ~medea 2012-01-10 17:28
W dniu 2012-01-10 06:54, Aicha pisze:
>
> Ojtam zaraz tonę octu i 2 tony wody D
> Ja biorę płyn (żel) Dosia do toalet, nalewam na dno odrobinę, potem
> rozprowadzam po ściankach, uważając, żeby się nie polać, bo wybieli
> nie tylko zabrudzenia. Czekam chwilę, aż zabarwienie zniknie, a potem
> płuczę mnogo razy w zimnej wodzie, aż straci chlorowy zapach.
> Z Domestosem i innymi podobnymi środkami nie próbowałam, od razu
> zastrzegam.
> W ten sposób emalia odzyskuje zwykłą barwę, a wszelkie ciemne
> zabarwienie garnków znika. Ocet to sobie można używać, jak się garnek
> zakamieni.

Też tak sądzę. Poza tym nie jestem pewna, czy ocet przypadkiem nie
utrwala przebarwień. W każdym razie przy farbowaniu tkanin zawsze
zalecali wypłukać w occie, ale może na garnkach działa inaczej.
Przebarwione garnki można spróbować wyczyścić szmatką nasączoną olejem
lub oliwą, a w ciężkich przypadkach umyć silnym środkiem (tak jak
piszesz) lub zagotować w garnku wodę z proszkiem do prania.

Ewa
napisał/a: ~XL 2012-01-10 21:39
Dnia Tue, 10 Jan 2012 12:18:59 +0100, michalek napisał(a):

> Użytkownik "jerzy.n" napisał w wiadomości
> news:4f0c12e2$0$1212$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> Użytkownik "jerzy.n" napisał w wiadomości
>> news:4f0b6761$0$1460$65785112@news.neostrada.pl...
>>>
>>> Użytkownik "Yarael Poof" napisał
>>> w wiadomości news:jeffso$b2k$1@news.icpnet.pl...
>>>> Dzień dobry.
>>>> Gotowałem ziemniaku w garnku emaliowanym a ze lubię aromat, dodałem ziół
>>>> prowansalskich do wody.
>> Te ziemniaki z ziołami prowansalskimi to poważne ?
>
>
> Nie wiem jak w czasie gotowania, ale przy odsmażaniu na patelni
> (tak, żeby były takie przyrumienione plasterki) prawie zawsze daję rozmaryn
> albo właśnie zestaw prowansalski.
>
> M

A jatylko czosnek i masło. P Y C H A.
--
XL
napisał/a: ~XL 2012-01-10 21:43
Dnia Tue, 10 Jan 2012 17:28:47 +0100, medea napisał(a):

> Poza tym nie jestem pewna, czy ocet przypadkiem nie
> utrwala przebarwień. W każdym razie przy farbowaniu tkanin zawsze
> zalecali wypłukać w occie, ale może na garnkach działa inaczej.

Nie na garnkach, lecz na barwnikach.
Ocet nie utrwala barwników, lecz zmiękcza wodę, rozpuszczając kamień
wapienny w wodzie twardej - dlatego zalecają go przy farbowaniu tkanin.
Wszelkie kwasy zresztą - ale ocet jest najtańszy, dlatego. Gdyby Ci kazali
wycisnąć kilo cytryn, już mniej by Ci się podobał zakup farby.
Kwasy rozjaśniają barwniki ROŚLINNE.
Sól podczas farbowania tkanin barwnikiem syntetycznym utrwala go.
Nie kwas.
--
XL