Tłusta pani wypowiada się na temat śmi

napisał/a: ~medea 2012-06-17 23:26
W dniu 2012-06-17 23:01, Animka pisze:
> W dniu 2012-06-17 22:45, Animka pisze:
>>
>> Ja kupuję zawsze 18% małą śmietankę firmy Łowicz (na opakowaniu jest
>> napisane coś, że do zupy). Nadaje się do wszystkiego.
>
> Jeszcze dodam, że bardzo gęsta.

I ma całą masę zagęstników.

Ewa
napisał/a: ~Animka 2012-06-17 23:29
W dniu 2012-06-17 23:26, medea pisze:
> W dniu 2012-06-17 23:01, Animka pisze:
>> W dniu 2012-06-17 22:45, Animka pisze:
>>>
>>> Ja kupuję zawsze 18% małą śmietankę firmy Łowicz (na opakowaniu jest
>>> napisane coś, że do zupy). Nadaje się do wszystkiego.
>>
>> Jeszcze dodam, że bardzo gęsta.
>
> I ma całą masę zagęstników.

To przypomnij jeszcze jaką (niesłodką) kupować.


--
animka
napisał/a: ~tomjas 2012-06-18 08:17
On Sun, 17 Jun 2012 22:00:48 +0200, Ikselka wrote:
>> do tej pory:
>> http://tiny.pl/hlhc
>> Jesli i ją zmutują, to pozostanie chyba krowę se kupić...
>
> Zapomniałabym: lidlowska śmietana Pilos jeszcze jest normalna, ciekawe jak
> długo - lubię ją i też kupuję wtedy, kiedy jestem w Lidlu akurat.
Czy jest ona może niehomogenizowana? Czy w ogóle można jeszcze kupić
śmietanę niehomogenizowaną? Czyli taką, którą wleje do słoika, pomacham
kilka razy i oddzieli się masło? Wszędzie to homogenizowane gówno...
napisał/a: ~gosmo 2012-06-18 08:32
W dniu 17.06.2012 o 19:22 Animka pisze:

> Nie komentuję, bo mi "ręce opadły"
> http://wirtualnaporadnia.wp.tv/i,Wirtualna-Poradnia-Wplyw-smietany-na-zdrowie,mid,1033111,index.html?ticaid=5ea5b#m1033111
>
>

No właśnie, ciekawe dlaczego witamina A, B12, B12 jest szkodliwa, nie
wspomniając o bardzo dobrym składzie aminokwasów, dużej różnorodności
kwasów tłuszczowych a w przypadku ukwaszanej bogata flora bakterii
mlekowych. Warto też wspomnieć o tym, że w ostatnich latach badania
pokazują, że największy wpływ na poziom cholesterolu mają warunki
genetyczne, a mnie to co się je. Np. ostatni odwrót o 180st. w stosunku co
do jajek, które są teraz tak doskonałym produktem a kiedyś zawierały
zabójczy cholesterol ;)

Ech.. jak słyszę niektórych dietetyków to mi się smutno robi, bo to co
mówią, ani zdrowe, ani dietetyczne a tym bardziej smaczne. Żyję w rodzinie
długowiecznej, która w okresie międzywojennym i powojennym bogactw nie
doświadczyła. Głównie był to chleb z pieca własnego wyrobu, smalce, tłuste
wędliny, śmietany, jaja, sery no i dużo produktów kiszonych i
fermentowanych. Czyli wszystko to, czego się nie powinno jeść, a im dało
(i nadal daje) długość życia około 100lat i to często w doskonałej formie,
która kończy się zaledwie dopiero kilka tygodni a nawet dni przed śmiercią
(rodzina wielodzietna - dziewiątka rodzeństwa).

Jak Pani dietetyk chce żyć dłużej i lepiej niż oni to niech je to gówno
(roślinna śmietana) i czerpie z tego satysfakcje. Jeśli chodzi o mnie to,
ja to pierdolę. Ja tam w 2008 miałem 115kg masy własnej, dzisiaj 81kg.
Czymś podobnym też nie się Pani dietetyk pochwali. Wracając do tematów
kulinarnych, właśnie zjadłem krewetki z sosu ze śmietany kremówki
dogęszczonej mąką (z dodatkiem dużej ilości sosu chili i czosnku).
Polecam, doskonałe! Jestem pełny i nie prędko sięgnę po drugie śniadanie,
bo po tym się szybko nie głodnieje ;)
napisał/a: ~krys 2012-06-18 08:55
Paulinka wrote:

>
> W dniu 2012-06-17 22:00, Ikselka pisze:
>
>> Zapomniałabym: lidlowska śmietana Pilos jeszcze jest normalna, ciekawe
>> jak długo - lubię ją i też kupuję wtedy, kiedy jestem w Lidlu akurat.
>
> Ja kupuję z Piątnicy. Polecam.

Piątnica to takie samo g. jak reszta śmietan. Guma guar, mączka chleba
świętojańskiego, pektyna i skrobia kukurydziana. Za to "wiejska" z Rolmleczu
na oprócz tego kultury bakterii mlekowych. Normalnej śmietany to ja dawno w
handlu nie widziałam.



--
Pozdrawiam
J.

www.kontestacja.com
napisał/a: ~medea 2012-06-18 11:08
W dniu 2012-06-18 08:55, krys pisze:
> Paulinka wrote:
>
>> W dniu 2012-06-17 22:00, Ikselka pisze:
>>
>>> Zapomniałabym: lidlowska śmietana Pilos jeszcze jest normalna, ciekawe
>>> jak długo - lubię ją i też kupuję wtedy, kiedy jestem w Lidlu akurat.
>> Ja kupuję z Piątnicy. Polecam.
> Piątnica to takie samo g. jak reszta śmietan. Guma guar, mączka chleba
> świętojańskiego, pektyna i skrobia kukurydziana. Za to "wiejska" z Rolmleczu
> na oprócz tego kultury bakterii mlekowych. Normalnej śmietany to ja dawno w
> handlu nie widziałam.

Jeżeli na opakowaniu piszą całą prawdę i tylko prawdę, to śmietana z
Mlekowity nie ma żadnych dodatków poza kulturami bakterii.

Ewa
napisał/a: ~Ikselka 2012-06-18 11:31
Dnia Sun, 17 Jun 2012 22:57:45 +0200, Animka napisał(a):

> W dniu 2012-06-17 22:00, Ikselka pisze:
>> Dnia Sun, 17 Jun 2012 21:42:07 +0200, Ikselka napisał(a):
>>
>>> Dnia Sun, 17 Jun 2012 21:22:27 +0200, Ikselka napisał(a):
>>>
>>>> Dnia Sun, 17 Jun 2012 19:22:15 +0200, Animka napisał(a):
>>>>
>>>>> Nie komentuję, bo mi "ręce opadły"
>>>>> http://wirtualnaporadnia.wp.tv/i,Wirtualna-Poradnia-Wplyw-smietany-na-zdrowie,mid,1033111,index.html?ticaid=5ea5b#m1033111
>>>>
>>>> Głupia cipa i tyle. Gruba czy chuda - nie ma znaczenia.
>>>
>>> W kwestii śmietany: właśnie mnie szlag trafia od kilku dni, ponieważ moja
>>> ulubiona śmietana "włoszczowska" już moją ulubioną być przestała - "manie"
>>> w składzie jakichś badziewi typu skrobia i guma guar czy cóś podobnego ją
>>> zdyskwalifikowało. Po prostu z dnia na dzień zmienili recepturę!!!
>>> Przekonałam się o tym nagle i bardzo przykro, kiedy po wyczerpaniu sporego
>>> i obowiązkowewgo w mojej kuchni (jak zawsze) zapasu owej śmietany w lodówce
>>> kupiłam "na szybko" gdzieś jedną butelkę. No i leję toto do garnuszka, a tu
>>> powoli i niespieszno, zastanawiając się co chwila i zawisając w namyśle,
>>> leci porcjami z butelki jakaś kipa, glut czy inna ciągutka - smuga
>>> kleistego białego czegoś, przerywająca się chwilami, o konsystencji
>>> ciągliwej, wysoce przypominajacej kisiel.
>>> TRAGEDIA!
>>> Poszło wszystko dla psów.
>>> Więcej tego nie kupię!
>>> Adieu, "włoszczowska"! - bleeee....
>>> http://tiny.pl/hlhcz
>>>
>>> Skupiam się zatem na "końskiej", ostatniej mojej ostoi z dwóch kupowanych
>>> do tej pory:
>>> http://tiny.pl/hlhc
>>> Jesli i ją zmutują, to pozostanie chyba krowę se kupić...
>>
>> Zapomniałabym: lidlowska śmietana Pilos jeszcze jest normalna, ciekawe jak
>> długo - lubię ją i też kupuję wtedy, kiedy jestem w Lidlu akurat.
>
> Ja wczoraj przechodzilam koło Lidla, ale tam nie wstąpilam. Już tam
> nigdy chyba nie wejdę. Nic już w Lidlu nie kupię. Wczoraj wyciągam z
> lodówki słoik z moimi ulubionymi powidłami śliwkowymi, który był
> niedawno napoczęty, słoik mocno był zakręcony, pokrywka przyssana.
> Przyglądam sie tym powidłom, bo coś mi się niepodoba i dostrzegam pleśń.
> Także na obrzeżach słoika. Z wściekłością pieprznęłam go do kosza na
> śmieci i wyciągam z lodówki inny słoik - z dżemem wiśniowym (połowa
> dżemu była już zjedzona). Otwieram, a tam już tej zieloności, czyli
> pleśni sporo.
> Nigdy nie było takich sytuacji z dżemami i powidłami kupionymi w innych
> sklepach.
> Żegnaj Lidlu

Pierwsze słyszę, a kupuję te dżemy (może nie w wielkich ilościach, ale dla
urozmaicenia smaków) stale.
--
XL
napisał/a: ~Ikselka 2012-06-18 11:37
Dnia Mon, 18 Jun 2012 08:32:25 +0200, gosmo napisał(a):

> W dniu 17.06.2012 o 19:22 Animka pisze:
>
>> Nie komentuję, bo mi "ręce opadły"
>> http://wirtualnaporadnia.wp.tv/i,Wirtualna-Poradnia-Wplyw-smietany-na-zdrowie,mid,1033111,index.html?ticaid=5ea5b#m1033111
>>
>>
>
> No właśnie, ciekawe dlaczego witamina A, B12, B12 jest szkodliwa, nie
> wspomniając o bardzo dobrym składzie aminokwasów, dużej różnorodności
> kwasów tłuszczowych a w przypadku ukwaszanej bogata flora bakterii
> mlekowych. Warto też wspomnieć o tym, że w ostatnich latach badania
> pokazują, że największy wpływ na poziom cholesterolu mają warunki
> genetyczne, a mnie to co się je. Np. ostatni odwrót o 180st. w stosunku co
> do jajek, które są teraz tak doskonałym produktem a kiedyś zawierały
> zabójczy cholesterol ;)

NO właśnie. W kwestii jajek ja tam nigdy nie dałam się skołowac - lubię i
żrę. We dwójkę zjadamy w sumie prawie 20 jaj "od baby dwa domy dalej"
tygodniowo. No, czasem we trójkę, ale wtedy już trochę jaj brakuje.

>
> Ech.. jak słyszę niektórych dietetyków to mi się smutno robi, bo to co
> mówią, ani zdrowe, ani dietetyczne a tym bardziej smaczne. Żyję w rodzinie
> długowiecznej, która w okresie międzywojennym i powojennym bogactw nie
> doświadczyła. Głównie był to chleb z pieca własnego wyrobu, smalce, tłuste
> wędliny, śmietany, jaja, sery no i dużo produktów kiszonych i
> fermentowanych. Czyli wszystko to, czego się nie powinno jeść, a im dało
> (i nadal daje) długość życia około 100lat i to często w doskonałej formie,

Otóż to!

> która kończy się zaledwie dopiero kilka tygodni a nawet dni przed śmiercią
> (rodzina wielodzietna - dziewiątka rodzeństwa).
>
> Jak Pani dietetyk chce żyć dłużej i lepiej niż oni to niech je to gówno
> (roślinna śmietana) i czerpie z tego satysfakcje. Jeśli chodzi o mnie to,
> ja to pierdolę. Ja tam w 2008 miałem 115kg masy własnej, dzisiaj 81kg.
> Czymś podobnym też nie się Pani dietetyk pochwali. Wracając do tematów
> kulinarnych, właśnie zjadłem krewetki z sosu ze śmietany kremówki
> dogęszczonej mąką (z dodatkiem dużej ilości sosu chili i czosnku).
> Polecam, doskonałe! Jestem pełny i nie prędko sięgnę po drugie śniadanie,
> bo po tym się szybko nie głodnieje ;)

Howgh!
Tylko mi już o krewetkach nie wspominaj, bo chyba się zamienię w krewetkę -
znowu mam na nie apetyt, a jedliśmy je seryjnie ostatnio ;-P
--
XL
napisał/a: ~Stefan" 2012-06-18 12:29

Użytkownik "tomjas" napisał w wiadomości
> On Sun, 17 Jun 2012 22:00:48 +0200, Ikselka wrote:
>>> do tej pory:
>>> http://tiny.pl/hlhc
>>> Jesli i ją zmutują, to pozostanie chyba krowę se kupić...
>>
>> Zapomniałabym: lidlowska śmietana Pilos jeszcze jest normalna, ciekawe
>> jak
>> długo - lubię ją i też kupuję wtedy, kiedy jestem w Lidlu akurat.
> Czy jest ona może niehomogenizowana? Czy w ogóle można jeszcze kupić
> śmietanę niehomogenizowaną? Czyli taką, którą wleje do słoika, pomacham
> kilka razy i oddzieli się masło? Wszędzie to homogenizowane gówno...
U pani Hani na drugiej ławie po lewej stronie na Starym Kleparzu, z reguły
we wtorki, czwartki i piątki.
pozdr
Stefan
napisał/a: ~Andy Niwinski" 2012-06-18 13:04

"Animka"
>
> Ja wczoraj przechodzilam koło Lidla, ale tam nie wstąpilam. Już tam nigdy
> chyba nie wejdę. Nic już w Lidlu nie kupię. Wczoraj wyciągam z lodówki
> słoik z moimi ulubionymi powidłami śliwkowymi, który był niedawno
> napoczęty, słoik mocno był zakręcony, pokrywka przyssana.
Oczywiście, otwarty słoik i przyssana pokrywka. To się może zdarzyć tylko u
Animki.



> Przyglądam sie tym powidłom, bo coś mi się niepodoba i dostrzegam pleśń.
> Także na obrzeżach słoika. Z wściekłością pieprznęłam go do kosza na
> śmieci i wyciągam z lodówki inny słoik - z dżemem wiśniowym (połowa dżemu
> była już zjedzona). Otwieram, a tam już tej zieloności, czyli pleśni
> sporo.
> Nigdy nie było takich sytuacji z dżemami i powidłami kupionymi w innych
> sklepach.
> Żegnaj Lidlu
>
Szczęśliwy Lidl.
I znowu, gdybyś uruchomiła tą osamotnioną szarę komórkę, to może
wybierałabyś dżem ze słoiczka czystą łyżeczką. A pleśń by cię cieszyłą, bo
świadcza o braku konserwantów w słoiku.
napisał/a: ~KRZYZAK 2012-06-18 18:30
Dnia Sun, 17 Jun 2012 19:22:15 +0200, Animka napisał(a):

> Nie komentuję, bo mi "ręce opadły"
> http://wirtualnaporadnia.wp.tv/i,Wirtualna-Poradnia-Wplyw-smietany-na-zdrowie,mid,1033111,index.html?ticaid=5ea5b#m1033111

Najpyszniejsza i najzdrowsza jest smietana sojowa!

--
usenet jest dla mieczakow
#pregierz - najlepszy kanal wsrod mezczyzn
(irc.freenode.net)
napisał/a: ~czeremcha 2012-06-18 19:20
On 18 Cze, 13:04, "Andy Niwinski" wrote:

> Szczęśliwy Lidl.
> I znowu, gdybyś uruchomiła tą osamotnioną szarę komórkę, to może
> wybierałabyś dżem ze słoiczka czystą łyżeczką. A pleśń by cię cieszyłą, bo
> świadcza o braku konserwantów w słoiku.

I niskiej zawartości cukru - a panie z reguły to lubią

Ania