Tipy kuchenne.

napisał/a: ~Ikselka 2011-11-10 23:57
Jak idealnie wyłożyć papierem formę do pieczenia.
=====================================================

Papier położyć na odwroconej dnem do góry formie (tak aby nadmiar papieru
wystarczył na scianki), przejeżdżajac palcem zagiąć według ksztaltu dna,
aby powstały ślady od zagięcia, usunąć formę.
Odwrócić papier na drugą stronę.
Przyłożyć linijkę wzdłuż wszystkich 4 śladów, poglębić linie zaginając i
przedłużając aby się przecięły w rogach powstałego prostokąta wychodząc
poza nie.
Naciąć papier prostopadle do dłuższych boków prostokąta po powstałych
liniach aż do samego miejsca przecięcia linii zgięcia w wierzchołkach
prostokąta.
Uformować wstępnie papier zakładając uzyskane "skrzydełka" przy krótszych
bokach pod boki dłuższe, ułożyć dokładnie w formie.


Krupnik NIE z kaszy perłowej...
============================
...ale z płatków jęczmiennych błyskawicznych jest szybszy w przyrządzeniu i
lepszy.


Zawiesinę do zaprawiania zup i sosów...
=====================================
...błyskawicznie robi się w słoiku twist: wlać odp. ilość wody i wsypać
mąkę, zakręcić słoik - MOCNO szejkować wzdłuż pionowej osi słoika, aż do
połączenia, odkręcić słoik, wlać śmietanę i znowu zakręcić, szejkować do
połączenia.
Śmietana dodana osobno, na końcu, ponieważ w samej wodzie nie zrobią się
grudki z mąki.
Identycznie robię winegret - szejkując wszystkoie składniki w słoiku aż się
połączą i sos zgęstnieje.

Pieczenie chleba bez formy.
=============================

Baton ciasta owinąć papierem do pieczenia, zostawiając duże zapasy "na
długość" z obu końców (przynajmniej 15cm) i robiąc szeroką (10 cm) zakładkę
wzdłuż, aby się papier nie rozsunął podczas rośnięcia. Ułożyć do
wyrośnięcia tak, aby zakładka byla pod spodem.
Chleb rośnie "na długość", więc grubość surowego batonu to grubość chleba
po upieczeniu.


Gotowane warzywa na sałatkę oraz jajko do niej...
=================================================
...świetnie się kroi w kosteczkę takim czymś, zagębiając toto raz za razem
tylko troszkę i przekręcajac o 180 stopni:
http://jaarpoznan.com.pl/pluginfiles/products/img/orig/36674f1c5138b9afc49b4a1d158bd0c8865ac858.jpg






Wątek ma charakter ciągły, proszę o dołączanie swoich tipów
napisał/a: ~Stefan" 2011-11-11 09:41

Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości
>
> Gotowane warzywa na sałatkę oraz jajko do niej...
> =================================================
> ...świetnie się kroi w kosteczkę takim czymś, zagębiając toto raz za razem
> tylko troszkę i przekręcajac o 180 stopni:
> http://jaarpoznan.com.pl/pluginfiles/products/img/orig/36674f1c5138b9afc49b4a1d158bd0c8865ac858.jpg
>
Toż już za Gomułki takim patentem operowałem, jeszcze była jajcownica do
plasterkowania (i słupkowania, jak kto był biegły)
pozdrawiam
Stefan

napisał/a: ~Qrczak 2011-11-11 10:54
Dnia 2011-11-11 09:41, niebożę Stefan wylazło do ludzi i marudzi:
> Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości
> news:tugivnvrpoms.1l52etw5pymzu.dlg@40tude.net...
>>
>> Gotowane warzywa na sałatkę oraz jajko do niej...
>> =================================================
>> ...świetnie się kroi w kosteczkę takim czymś, zagłębiając toto raz za razem
>> tylko troszkę i przekręcajac o 180 stopni:
>> http://jaarpoznan.com.pl/pluginfiles/products/img/orig/36674f1c5138b9afc49b4a1d158bd0c8865ac858.jpg
>>
> To[] już za Gomułki takim patentem operowałem,

Kubeczek na zdjęciu też gomułkowski.

Qra
--
Każdy facet myśli, że kobiety marzą o księciu. Gówno prawda.
One marzą o tym, żeby się nażreć i nie przytyć.
napisał/a: ~Stefan" 2011-11-11 14:25

Użytkownik "Qrczak" napisał w wiadomości
> Dnia 2011-11-11 09:41, niebożę Stefan wylazło do ludzi i marudzi:
> Kubeczek na zdjęciu też gomułkowski.
>
> Qra
Ciekaw jestem z którego Baru Mlecznego? "Pod Filarkami", Żaczek?
pozdrawiam
Stefan

napisał/a: ~Zaba 2011-11-11 15:40
Ikselka wrote:

>
> Zawiesinę do zaprawiania zup i sosów...
> =====================================
> ... MOCNO szejkować ..............
> ....... zakręcić, szejkować.
> .
.
>.szejkując wszyst...........


A jakis tam kiedys sie wymondzal i prawil rze Lachy nie gensi i swoj
jendzyk majom
napisał/a: ~Ikselka 2011-11-11 16:21
Dnia Fri, 11 Nov 2011 10:54:36 +0100, Qrczak napisał(a):

> Dnia 2011-11-11 09:41, niebożę Stefan wylazło do ludzi i marudzi:
>> Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości
>> news:tugivnvrpoms.1l52etw5pymzu.dlg@40tude.net...
>>>
>>> Gotowane warzywa na sałatkę oraz jajko do niej...
>>> =================================================
>>> ...świetnie się kroi w kosteczkę takim czymś, zagłębiając toto raz za razem
>>> tylko troszkę i przekręcajac o 180 stopni:
>>> http://jaarpoznan.com.pl/pluginfiles/products/img/orig/36674f1c5138b9afc49b4a1d158bd0c8865ac858.jpg
>>>
>> To[] już za Gomułki takim patentem operowałem,
>
> Kubeczek na zdjęciu też gomułkowski.
>

Jeśli już, to wczesny Gierek - miałam takie też, razem z talerzykami,
służyły do barszczyku.
Ale poza tym - macie coś ciekawego j.w.t.? jakieś własne tipy?
Ponieważ nie jest to wątek muzealny raczej.
napisał/a: ~Aicha 2011-11-12 02:49
W dniu 2011-11-11 15:40, Zaba pisze:

> Ikselka wrote:
>
>>
>> Zawiesinę do zaprawiania zup i sosów...
>> =====================================
>> ... MOCNO szejkować ..............
>> ....... zakręcić, szejkować.
>> .
> ..
>> .szejkując wszyst...........
>
>
> A jakis tam kiedys sie wymondzal i prawil rze Lachy nie gensi i swoj
> jendzyk majom

Tip to też bardzo polskie słowo.

--
Pozdrawiam - Aicha

http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
napisał/a: ~Ikselka 2011-11-12 17:27
Dnia Sat, 12 Nov 2011 02:49:19 +0100, Aicha napisał(a):

> W dniu 2011-11-11 15:40, Zaba pisze:
>
>> Ikselka wrote:
>>
>>>
>>> Zawiesinę do zaprawiania zup i sosów...
>>> =====================================
>>> ... MOCNO szejkować ..............
>>> ....... zakręcić, szejkować.
>>> .
>> ..
>>> .szejkując wszyst...........
>>
>>
>> A jakis tam kiedys sie wymondzal i prawil rze Lachy nie gensi i swoj
>> jendzyk majom
>
> Tip to też bardzo polskie słowo.

Czyli wątek się zakończył
napisał/a: ~Maciej Bojko 2011-11-12 18:47
On Fri, 11 Nov 2011 07:40:15 -0700, Zaba wrote:

>> Zawiesinę do zaprawiania zup i sosów...
>> =====================================
>> ... MOCNO szejkować ..............
>> ....... zakręcić, szejkować.
>> .
>.
>>.szejkując wszyst...........
>
>
>A jakis tam kiedys sie wymondzal i prawil rze Lachy nie gensi i swoj
>jendzyk majom

Ba! Miał nawet szacunek do polskich zasad pisowni.
*plonk*

--
Maciej Bójko
napisał/a: ~Qrczak 2011-11-12 21:20
Dnia 2011-11-12 17:27, niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
> Dnia Sat, 12 Nov 2011 02:49:19 +0100, Aicha napisał(a):
>
>> Tip to też bardzo polskie słowo.
>
> Czyli wątek się zakończył

Za mało prawdziwej polskości.
Np. "Moje magiczne triki i kuchenne myki"

Qra
--
Każdy facet myśli, że kobiety marzą o księciu. Gówno prawda.
One marzą o tym, żeby się nażreć i nie przytyć.
napisał/a: ~Rafi" 2011-11-14 11:13

Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości
> Jak idealnie wyłożyć papierem formę do pieczenia.
> =====================================================
>

ciach

Witam wszystkich.
Dużym ułatwieniem w wykładaniu formy papierem jest jego dokładne zwinięcie w
kulkę (tak jak kiedyś się to robiło w szkole by w kogoś rzucić ;) ) i
następnie dokładne zmoczenie pod kranem z ciepłą wodą. Papier robi się
bardzo podatny na układanie i przylega do ścianek i dna formy. Nie utrudnia
to jego nasmarowaniu, olejem, masłem, czy innymi tłuszczami.

Pozdrawiam
Rafi
napisał/a: ~Ikselka 2011-11-14 12:21
Dnia Mon, 14 Nov 2011 11:13:48 +0100, Rafi napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości
> news:tugivnvrpoms.1l52etw5pymzu.dlg@40tude.net...
>> Jak idealnie wyłożyć papierem formę do pieczenia.
>> =====================================================
>>
>
> ciach
>
> Witam wszystkich.
> Dużym ułatwieniem w wykładaniu formy papierem jest jego dokładne zwinięcie w
> kulkę (tak jak kiedyś się to robiło w szkole by w kogoś rzucić ;) ) i
> następnie dokładne zmoczenie pod kranem z ciepłą wodą. Papier robi się
> bardzo podatny na układanie i przylega do ścianek i dna formy. Nie utrudnia
> to jego nasmarowaniu, olejem, masłem, czy innymi tłuszczami.
>

Bardzo ciekawy pomysł - na pewno wypróbuję