SPRAWDZONY sposob na chleb

napisał/a: ~Majka" 2012-02-11 12:56
Proszę,
możecie zacytować tutaj swoje sposoby przepisy na chleb?

"Swoje" - więc sprawdzone.
Mogę wpisać w google "chleb przepis", ale nie mam ochoty na
ekseprymentowanie i wypiekanie gniotów.

Jeszcze jedna prośba: PROSTE, lub w miarę proste. Dla kogoś, kto jeszcze
chleba nie piekł sam. Do piekarnika, nie do automatu.
Dla rodziny 2+2.

Bardzo dziękuję, Majka

--
napisał/a: ~czeremcha 2012-02-11 14:37
On 11 Lut, 12:56, "Majka" wrote:

> "Swoje" - więc sprawdzone.
> Mogę wpisać w google "chleb przepis", ale nie mam ochoty na
> ekseprymentowanie i wypiekanie gniotów.

Możesz skorzystać z wyszukiwarki w grupie. Tu nie jeden raz
podawaliśmy swoje sprawdzone przepisy na chleb.

http://groups.google.com/group/pl.rec.kuchnia/search?group=pl.rec.kuchnia&q=chleb&qt_g=Przeszukuj+t%C4%99+grup%C4%99

Co nie znaczy, że ze SPRAWDZONY przepis uchroni cię przed gniotem, bo
to ty go będziesz robiła.gniota.

Ania
napisał/a: ~Veronika" 2012-02-11 22:28

Użytkownik "czeremcha" napisał w wiadomości
On 11 Lut, 12:56, "Majka" wrote:

> "Swoje" - więc sprawdzone.
> Mogę wpisać w google "chleb przepis", ale nie mam ochoty na
> ekseprymentowanie i wypiekanie gniotów.

Możesz skorzystać z wyszukiwarki w grupie. Tu nie jeden raz
podawaliśmy swoje sprawdzone przepisy na chleb.

http://groups.google.com/group/pl.rec.kuchnia/search?group=pl.rec.kuchnia&q=chleb&qt_g=Przeszukuj+t%C4%99+grup%C4%99

Co nie znaczy, że ze SPRAWDZONY przepis uchroni cię przed gniotem, bo
to ty go będziesz robiła.gniota.

..................................................................................................................

Uwielbiam takie odpowiedzi.
Jak nie masz ochoty podac przepisu krok po kroku dla poczatkujacych to po co
sie odzywasz?
Moze jednak ktos inny sie zlituje i wrzuci?
napisał/a: ~MarekF" 2012-02-11 23:27

Użytkownik "Majka" napisał w wiadomości
> Proszę,
> możecie zacytować tutaj swoje sposoby przepisy na chleb?
>
> "Swoje" - więc sprawdzone.
> Mogę wpisać w google "chleb przepis", ale nie mam ochoty na
> ekseprymentowanie i wypiekanie gniotów.
>
> Jeszcze jedna prośba: PROSTE, lub w miarę proste. Dla kogoś, kto jeszcze
> chleba nie piekł sam. Do piekarnika, nie do automatu.
> Dla rodziny 2+2.
>
> Bardzo dziękuję, Majka
Chleb na zakwasie. Przetestowany wielokrotnie w piekarniku.
Zakwas(rozczyn?): w duzym sloju, maka zytnia
1 dzien-szklanka maki, szklanka wody
2 dzien -szklanka maki, szklanka wody
3 dzien-szklanka maki, szklanka wody
Mozna tak dodawac w tych proporcjach codziennie. Zakwas w cieplym miejscu
pracuje, babelki itp, ladnie pachnie. Rosnie.
Najpierw robilem w sloju 1,5 litra, musialem wziac wiekszy sloj 6 litrow.
Po 5 dniach zaczyn nadawal sie do zrobienia chleba.
Wylewam z 3 litry zaczynu do michy, dodaje maki: zytniej i jak chce miec
pszenno-zytni to wroclawskiej. Proporcje obojetne. Maki dodaje "do
odpowiedniej konsystencji" ciasta. Wyrabiam najpierw kopystka drewniana w
misie, pozniej recami na blacie.
Wyrobione ciasto:
1. wkladam do foremek wylozonych papierem do pieczenia(do polowy wysokosci
foremki)
2. robie kulke(jakby mial byc to okragly chlebek)
Odstawiam na jakis czas do wyrosniecia(1 godz w cieplym miejscu)
Wyrosniete ciasto w foremkach, nacinam, pedzelkuje woda, posypuje makiem,
wkladam do nagrzanego piekarnika(z 200st)
Piecze sie to z 1,5 godz.
Do piekarnika wchodza mi 4 foremki. Chleb z tej foremki wazy z niecaly kg.
Butla gazowa propan/butan zasilajaca moj piekarnik kosztuje 60zl. Wystarcza
na 4 wsady.(Rozgrzanie piekarnika + pieczenie wsadu to tak z 2 godz).
Drogi chleb, ale smaczny.
Pozdr


napisał/a: ~Ikselka 2012-02-12 00:53
Dnia Sat, 11 Feb 2012 22:28:42 +0100, Veronika napisał(a):

> Uwielbiam takie odpowiedzi.
> Jak nie masz ochoty podac przepisu krok po kroku dla poczatkujacych to po co
> sie odzywasz?
> Moze jednak ktos inny sie zlituje i wrzuci?

https://www.youtube.com/watch?v=Z2hdVS6Vy5Y

Obok, po prawej, masz więcej.
--

XL
napisał/a: ~Ikselka 2012-02-12 01:02
Dnia Sun, 12 Feb 2012 00:53:28 +0100, Ikselka napisał(a):

> Dnia Sat, 11 Feb 2012 22:28:42 +0100, Veronika napisał(a):
>
>> Uwielbiam takie odpowiedzi.
>> Jak nie masz ochoty podac przepisu krok po kroku dla poczatkujacych to po co
>> sie odzywasz?
>> Moze jednak ktos inny sie zlituje i wrzuci?
>
> https://www.youtube.com/watch?v=Z2hdVS6Vy5Y
>
> Obok, po prawej, masz więcej.

Uwaga: podpatrzyłam w dzieciństwie, jak moja babcia po wyjęciu chleba z
pieca natychmiast smarowała go skórką od słoniny - wierzch nabierał wtedy
koloru i połysku. Chleb był bardzo gorący - więc pewnie nie bala się
surowizny ze słoniny
--

XL
napisał/a: ~czeremcha 2012-02-12 11:06
On 11 Lut, 22:28, "Veronika" wrote:

> Uwielbiam takie odpowiedzi.
> Jak nie masz ochoty podac przepisu krok po kroku dla poczatkujacych to po co
> sie odzywasz?


Ależ podawałam. Tu, na grupie. Trzeba tylko wykazać minimum
zaangażowania i wpisać magiczne słowa do wyszukiwarki.

Ania
napisał/a: ~Veronika" 2012-02-12 14:35

Użytkownik "czeremcha" napisał w wiadomości
On 11 Lut, 22:28, "Veronika" wrote:

> Uwielbiam takie odpowiedzi.
> Jak nie masz ochoty podac przepisu krok po kroku dla poczatkujacych to po
> co
> sie odzywasz?


Ależ podawałam. Tu, na grupie. Trzeba tylko wykazać minimum
zaangażowania i wpisać magiczne słowa do wyszukiwarki.

...................................................................................................

Jakos mnie nie podnieca grzebanie w opaslym archiwum.
Chociaz wiem, ze niektorzy tylko tym zyja.
Pierwszy post, ktory wyszukala twoja magiczna wyszukiwarka pochodzi sprzed
10 lat.
Dzieki za taka laske.
napisał/a: ~Kapsel 2012-02-12 14:44
Sun, 12 Feb 2012 14:35:24 +0100, Veronika napisał(a):

> Jakos mnie nie podnieca grzebanie w opaslym archiwum.
> Chociaz wiem, ze niektorzy tylko tym zyja.
> Pierwszy post, ktory wyszukala twoja magiczna wyszukiwarka pochodzi sprzed
> 10 lat.

Przez te 10 lat chyba się technika pieczenia chleba za bardzo nie
zmieniła...

Spróbuj pisać w mniej agresywnym tonie, bo wygląda to trochę niestosownie,
ot przychodzi "dama" i chce przepis na tacy podany na rzecz oczywistą.
To wzbudza negatywne emocje, najlepiej wtedy nie odzywać się w ogóle, ale
wtedy pewnie uznałabyś grupę za nie wartą uwagi (a tak nie jest).


--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl
napisał/a: ~Veronika" 2012-02-12 14:54

Użytkownik "Kapsel" napisał w wiadomości
> Sun, 12 Feb 2012 14:35:24 +0100, Veronika napisał(a):
>
>> Jakos mnie nie podnieca grzebanie w opaslym archiwum.
>> Chociaz wiem, ze niektorzy tylko tym zyja.
>> Pierwszy post, ktory wyszukala twoja magiczna wyszukiwarka pochodzi
>> sprzed
>> 10 lat.
>
> Przez te 10 lat chyba się technika pieczenia chleba za bardzo nie
> zmieniła...
>
> Spróbuj pisać w mniej agresywnym tonie, bo wygląda to trochę niestosownie,
> ot przychodzi "dama" i chce przepis na tacy podany na rzecz oczywistą.
> To wzbudza negatywne emocje, najlepiej wtedy nie odzywać się w ogóle, ale
> wtedy pewnie uznałabyś grupę za nie wartą uwagi (a tak nie jest).



Oooo... to moze sam sobie znajdz doskonalego robota zamiast pytac na grupie.
W koncu nie ma nic na tacy.
napisał/a: ~Kapsel 2012-02-12 16:05
Sun, 12 Feb 2012 14:54:56 +0100, Veronika napisał(a):

>> Przez te 10 lat chyba się technika pieczenia chleba za bardzo nie
>> zmieniła...
>>
>> Spróbuj pisać w mniej agresywnym tonie, bo wygląda to trochę niestosownie,
>> ot przychodzi "dama" i chce przepis na tacy podany na rzecz oczywistą.
>> To wzbudza negatywne emocje, najlepiej wtedy nie odzywać się w ogóle, ale
>> wtedy pewnie uznałabyś grupę za nie wartą uwagi (a tak nie jest).
>
> Oooo... to moze sam sobie znajdz doskonalego robota zamiast pytac na grupie.
> W koncu nie ma nic na tacy.


OK, w takim razie życzę Ci udanego chleba i dobrego dnia :)


--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl
napisał/a: ~Dawid 2012-02-12 17:32
W dniu 2012-02-12 14:54, Veronika pisze:

>
>
>
> Oooo... to moze sam sobie znajdz doskonalego robota zamiast pytac na
> grupie.
> W koncu nie ma nic na tacy.

Tu tak jest.Po kiego dyskutujesz z kretynami.
To taka grupa wzajemnej adoracji, sama inteligencja i kwiat narodu.
To ciołki, tylko na okrągło wyszukują i podają jakieś durne linki.
Jeżeli zajrzy tu ktoś nowy, mądrzejszy od nich, to i tak go zaszczekają.