Śliwkowa_nutella

napisał/a: ~Stalker 2012-09-19 19:07
Właśnie spróbowaliśmy najnowszego wynalazku szwagierki: dżem śliwkowo-czekoladowy, zwany śliwkową nutellą. No nie powiem, efekt ciekawy:

http://przystole.blox.pl/2009/09/Sliwkowa-nutella.html

Stalker


napisał/a: ~Ikselka 2012-09-19 19:12
Dnia Wed, 19 Sep 2012 10:07:12 -0700 (PDT), Stalker napisał(a):

> Właśnie spróbowaliśmy najnowszego wynalazku szwagierki: dżem śliwkowo-czekoladowy, zwany śliwkową nutellą. No nie powiem, efekt ciekawy:
>
> http://przystole.blox.pl/2009/09/Sliwkowa-nutella.html
>
> Stalker

Iiiiiitam.
--
XL
napisał/a: ~Stalker 2012-09-19 19:42
W dniu środa, 19 września 2012 19:14:03 UTC+2 użytkownik Ikselka napisał:
> Dnia Wed, 19 Sep 2012 10:07:12 -0700 (PDT), Stalker napisał(a):
>
>
>
> > Właśnie spróbowaliśmy najnowszego wynalazku szwagierki: dżem śliwkowo-czekoladowy, zwany śliwkową nutellą. No nie powiem, efekt ciekawy:
>
> >
>
> > http://przystole.blox.pl/2009/09/Sliwkowa-nutella.html
>
> > Stalker
>
> Iiiiiitam.

Iiiiiiitu

Stalker, w poetyce wypowiedzi pozostając...
napisał/a: ~Ikselka 2012-09-19 19:48
Dnia Wed, 19 Sep 2012 10:42:45 -0700 (PDT), Stalker napisał(a):

> W dniu środa, 19 września 2012 19:14:03 UTC+2 użytkownik Ikselka napisał:
>> Dnia Wed, 19 Sep 2012 10:07:12 -0700 (PDT), Stalker napisał(a):
>>
>>> Właśnie spróbowaliśmy najnowszego wynalazku szwagierki: dżem śliwkowo-czekoladowy, zwany śliwkową nutellą. No nie powiem, efekt ciekawy:
>>
>>>
>>
>>> http://przystole.blox.pl/2009/09/Sliwkowa-nutella.html
>>
>>> Stalker
>>
>> Iiiiiitam.
>
> Iiiiiiitu
>
> Stalker, w poetyce wypowiedzi pozostając...

Po prostu generalnie wszelka nutella i inne czekopodobieństwa są dla mnie
nieokej, a już do pieczywa to katastrofa...
--
XL
napisał/a: ~Qrczak 2012-09-19 20:13
Dnia 2012-09-19 19:48, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
> Dnia Wed, 19 Sep 2012 10:42:45 -0700 (PDT), Stalker napisał(a):
>> W dniu środa, 19 września 2012 19:14:03 UTC+2 użytkownik Ikselka napisał:
>>> Dnia Wed, 19 Sep 2012 10:07:12 -0700 (PDT), Stalker napisał(a):
>>>
>>>> Właśnie spróbowaliśmy najnowszego wynalazku szwagierki: dżem śliwkowo-czekoladowy, zwany śliwkową nutellą. No nie powiem, efekt ciekawy:
>>>> http://przystole.blox.pl/2009/09/Sliwkowa-nutella.html
>>>
>>>> Stalker
>>>
>>> Iiiiiitam.
>>
>> Iiiiiiitu
>>
>> Stalker, w poetyce wypowiedzi pozostając...
>
> Po prostu generalnie wszelka nutella i inne czekopodobieństwa są dla mnie
> nieokej, a już do pieczywa to katastrofa...

I powidła też?
Och!

qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.
napisał/a: ~Qrczak 2012-09-19 20:20
Dnia 2012-09-19 19:07, obywatel Stalker uprzejmie donosi:
> Właśnie spróbowaliśmy najnowszego wynalazku szwagierki: dżem śliwkowo-czekoladowy, zwany śliwkową nutellą. No nie powiem, efekt ciekawy:
>
> http://przystole.blox.pl/2009/09/Sliwkowa-nutella.html

Czyli powiadasz, że toto jadalne?
Z przepisem spotkałam się jak blogerka, ze 3 lata temu. I nie powiem,
zanęciło. Ale podobnie jak blogerka zapisałam przepis i zapomniałam o
nim. A śliwki póki co jeszcze są. Słoiki też. No i widziałabym toto ze
sporawym dodatkiem cynamonu.

qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.
napisał/a: ~Stalker 2012-09-19 20:30
W dniu środa, 19 września 2012 20:20:35 UTC+2 użytkownik Qrczak napisał:
> Dnia 2012-09-19 19:07, obywatel Stalker uprzejmie donosi:
>
> > Właśnie spróbowaliśmy najnowszego wynalazku szwagierki: dżem śliwkowo-czekoladowy, zwany śliwkową nutellą. No nie powiem, efekt ciekawy:
>
> >
>
> > http://przystole.blox.pl/2009/09/Sliwkowa-nutella.html
>
>
>
> Czyli powiadasz, że toto jadalne?
>
> Z przepisem spotkałam się jak blogerka, ze 3 lata temu. I nie powiem,
>
> zanęciło. Ale podobnie jak blogerka zapisałam przepis i zapomniałam o
>
> nim. A śliwki póki co jeszcze są. Słoiki też. No i widziałabym toto ze
>
> sporawym dodatkiem cynamonu.

Do rogala, maślanej bułeczki czy innej chałeczki jak znalazł

Stalker, szwagierka mniej cukru dała, za to jeszcze gorzką czekoladę wrzuciła
napisał/a: ~Ikselka 2012-09-20 00:10
Dnia Wed, 19 Sep 2012 20:13:41 +0200, Qrczak napisał(a):

> Dnia 2012-09-19 19:48, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>> Dnia Wed, 19 Sep 2012 10:42:45 -0700 (PDT), Stalker napisał(a):
>>> W dniu środa, 19 września 2012 19:14:03 UTC+2 użytkownik Ikselka napisał:
>>>> Dnia Wed, 19 Sep 2012 10:07:12 -0700 (PDT), Stalker napisał(a):
>>>>
>>>>> Właśnie spróbowaliśmy najnowszego wynalazku szwagierki: dżem śliwkowo-czekoladowy, zwany śliwkową nutellą. No nie powiem, efekt ciekawy:
>>>>> http://przystole.blox.pl/2009/09/Sliwkowa-nutella.html
>>>>
>>>>> Stalker
>>>>
>>>> Iiiiiitam.
>>>
>>> Iiiiiiitu
>>>
>>> Stalker, w poetyce wypowiedzi pozostając...
>>
>> Po prostu generalnie wszelka nutella i inne czekopodobieństwa są dla mnie
>> nieokej, a już do pieczywa to katastrofa...
>
> I powidła też?
> Och!
>

Jeśli są z czekolady, to tak.
Och.


--
XL
napisał/a: ~MarekF" 2012-09-20 18:59

Użytkownik "Stalker" napisał w wiadomości
Właśnie spróbowaliśmy najnowszego wynalazku szwagierki: dżem
śliwkowo-czekoladowy, zwany śliwkową nutellą. No nie powiem, efekt ciekawy:

http://przystole.blox.pl/2009/09/Sliwkowa-nutella.html

Stalker
----------
Przeczytalem przepis. Na 3kg sliwek 1 kg cukru?
Tylko 2 godz gotowania?
2 lata temu dostalem taki przepis i zrobilem W tym roku robie go po raz
drugi.
5 kg sliwek bez pestek
0,5 kg cukru
5 lyzek octu.
(podoba mi sie to, ze wystepuja takie proporcje np 3k sliwek to 0,3 kg cukru
i 3 lyzki octu. Mozna liczyc bez kalkulatora)
Wszystko mieszamy w zaroodpornym naczyniu i przetrzymujemy przez 12 godzin.
Nastepnie wkladamy do piekarnika i grzejemy (200 stopni|) czasowo co kilka
godzin obnizajac temperature do np do 160.
Od czasu do czasu(tak co kilka godzin mieszamy.
Trzymamy w piekarniku tak dlugo, az odparuje prawie caly sok. Ja dzisiaj
trzymam od 8 rano, za godzine bede wkladal do sloikow.
Sliwki karmelizuja sie w piekarniku. Smak niesamowity.
Oprocz tego robie w occie(tradycyjny przepis) i taki dziwny - sliwki
zalewane goraca zalewa(duzo octu, ktory zlewamy do butelki jako ocet
sliwkowy) i zimne wkladamy do sloikow przesypujac cukrem(bez
pasteryzowania).
Pozdrawiam
marekF


napisał/a: ~kiwiko" 2012-09-20 19:52

Użytkownik "Qrczak" napisał w wiadomości
> Dnia 2012-09-19 19:07, obywatel Stalker uprzejmie donosi:
>> Właśnie spróbowaliśmy najnowszego wynalazku szwagierki: dżem
>> śliwkowo-czekoladowy, zwany śliwkową nutellą. No nie powiem, efekt
>> ciekawy:
>>
>> http://przystole.blox.pl/2009/09/Sliwkowa-nutella.html
>
> Czyli powiadasz, że toto jadalne?
> Z przepisem spotkałam się jak blogerka, ze 3 lata temu. I nie powiem,
> zanęciło. Ale podobnie jak blogerka zapisałam przepis i zapomniałam o nim.
> A śliwki póki co jeszcze są. Słoiki też. No i widziałabym toto ze sporawym
> dodatkiem cynamonu.
ja przeczytałam i zaraz zrobiłam, może dlatego, że śliwki właśnie były.
Myślę, że warto :)

kiwiko

napisał/a: ~Stalker 2012-09-20 20:23
W dniu czwartek, 20 września 2012 18:59:36 UTC+2 użytkownik MarekF napisał:

> Przeczytalem przepis. Na 3kg sliwek 1 kg cukru?
>
> Tylko 2 godz gotowania?

Nie zauważyłem w tym przepisie. Dopytałem szwagierki - śliwki raczej dłużej niż dwie godziny, tyle żeby masa zgęstniała. Cukier to tak też z wyczuciem - na smaka.
Zależy też od śliwek. No i dodatkowo czekolada gorzka

Stalker
napisał/a: ~Stalker 2012-09-21 00:08
W dniu środa, 19 września 2012 19:49:30 UTC+2 użytkownik Ikselka napisał:
> Dnia Wed, 19 Sep 2012 10:42:45 -0700 (PDT), Stalker napisał(a):
>
>
>
> > W dniu środa, 19 września 2012 19:14:03 UTC+2 użytkownik Ikselka napisał:
>
> >> Dnia Wed, 19 Sep 2012 10:07:12 -0700 (PDT), Stalker napisał(a):
>
> >>
>
> >>> Właśnie spróbowaliśmy najnowszego wynalazku szwagierki: dżem śliwkowo-czekoladowy, zwany śliwkową nutellą. No nie powiem, efekt ciekawy:
> >>> http://przystole.blox.pl/2009/09/Sliwkowa-nutella.html

> >>> Stalker

> >> Iiiiiitam.
>
> > Iiiiiiitu
> >
> > Stalker, w poetyce wypowiedzi pozostając...
>
> Po prostu generalnie wszelka nutella i inne czekopodobieństwa są dla mnie
> nieokej, a już do pieczywa to katastrofa...

Nieodmiennie cieszy fakt, że posiadasz jakoweś własne preferencje kulinarne,
niemniej jeszcze bardziej cieszy, ze inni posiadają inne własne

Stalker, świeży chlebek, masło, ser biały, albo ricotta i do tego śliwkowa nutella...